Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ec1 1

L'Eclisse

Laatste deel van Antonioni’s liefdestrilogie, waartoe ook L’avventura en La notte behoren. Gevoelens van vervreemding zijn kenmerkend voor deze films waarin geliefden elkaar proberen te vinden. In L’eclisse ruilt Vittoria (Monica Vitti) haar extreem jaloerse minnaar in voor Piero, een koele beursjongen (Alain Delon). Filmprogramma bij de Antonioni-expositie ‘Il maestro del cinema moderno’.

poster L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

Antonioni contracteerde Delon nadat de jonge Franse acteur was doorgebroken in Visconti”s epos Rocco e i suoi fratelli en René Clements thriller Plein soleil.

In L'eclisse, het derde deel van Antonioni”s trilogie over moeizame man-vrouwverhoudingen, speelt Delon de in strak pak gestoken Milanese beursjongen Piero. Hij wordt de nieuwe vriend van Vittoria (Vitti), die haar jaloerse minnaar aan de kant heeft gezet; de materialistische hoekman weet evenmin de behoefte aan een stabiele relatie van de emotioneel gesloten Vittoria te beantwoorden.

Ook in L”eclisse staat de precies gekadreerde fotografie van lege straten, verstilde buitenwijken en koel-modernistische interieurs symbool voor de gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden. Cineast Martin Scorsese, kenner van de Italiaanse cinema, omschreef de film als 'meer gedicht dan verhaal'.

Vrijdag 8 januari verzorgt filmmaker David Lammers een inleiding. Hij studeerde in 2001 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte film De laatste dag van Alfred Maassen (Gouden Kalf) en trok de aandacht met zijn speelfilmdebuut Langer licht (2006).

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Michelangelo Antonioni

Van 12 september 2015 tot en met 17 januari 2016 presenteerde Eye Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, een tentoonstelling rond een van de grootste filmvernieuwers van de 20e eeuw. De tentoonstelling heeft laten zien hoe Antonioni de filmgrammatica vernieuwde door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal.

Lees meer
campagnebeeld Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, still uit La notte
Ec3 0
Ec4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op