Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Les enfants terribles

Les Enfants terribles

Ahmet Necdet Çupur / FR, TR, DE, 2021 / 93 min.

Intiem, aangrijpend verslag van een bikkelhard generatieconflict in een Turks dorpje. De jonge Zeynep, het zusje van de filmmaker, knokt tegen de traditionele opvattingen van haar ouders. Speciale Juryprijs op Visions du Réel.

poster IDFA 2021

In het dorp Keskincik in het zuiden van Turkije gaat Zeynep gebukt onder een streng traditionele opvoeding. Ze werkt in een textielfabriek, maar droomt ervan te studeren. Haar broers Cemal en Mahmut hebben het ook moeilijk. Cemal zoekt net als Zeynep naar vrijheid, Mahmut zit vast in een liefdeloos huwelijk met de zeventienjarige Nezahat. Hun oudste broer, de filmmaker Ahmet Necdet Çupur, heeft twintig jaar geleden het ouderlijk huis verlaten. Na een bericht van Zeynep keert hij terug.

Ahmet treft een doodongelukkige familie aan. Zijn vader scheldt zijn kinderen geregeld de huid vol, zijn moeder weet zich met de spanningen geen raad en de jongeren leven tussen hoop en vrees. Met opmerkelijke openheid toont Les Enfants terribles een generatieconflict dat wordt versterkt door politieke en culturele invloeden. De regisseur mengt zich niet in de hoogoplopende discussies, maar zijn betrokkenheid is zichtbaar in de blikken die zijn familieleden in de richting van de camera werpen. Ondertussen vangt hij ook de schoonheid van het Turkse platteland, in schilderachtige beelden die doen denken aan de films van Nuri Bilge Ceylan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ahmet Necdet Çupur

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, TR, DE

Originele titel

Whitewash [BS: 'Enfants' capitalized, not a mistake]

Lengte

93 min.

Taal

Turkish, Arabic

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op