Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Los colonos (Felipe Gálvez Haberle, CL/FR 2023)

Los colonos

Bekijk trailer

Felipe Gálves Haberle / CL, AR, GB, TW, DE, 2023 / 97 min.

Het veelgeprezen speelfilmdebuut van Felipe Gálves Haberle bekijkt de bloedige geschiedenis van Chili door het frame van de western. De inlandse volken van Patagonië werden gedecimeerd om plaats te maken voor het ‘witte goud’, de schapenkuddes. Dat verhaal werd nooit verteld.

poster Los colonos (Felipe Gálvez Haberle, CL/FR 2023)

Tierra del Fuego, 1901. De wildwestkapitalist Don José Menéndez wil een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan. Drie mannen zullen op expeditie gaan om land af te schermen en ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke bewoners, de ‘indígenas’, de schapen niet meer opeten, zoals Don José beweert.

De wrede Britse ex-militair Alexander MacLennan, de Amerikaanse huurling Bill en de half-witte scherpschutter Segundo reizen door de ruige natuur van Patagonië, geweer in de aanslag. Ze zijn gewetenloos en schrikken niet terug voor moord op de oorspronkelijke bevolking – onderling rijzen de spanningen.

Herijking

Los colonos (The Settlers) is een geëngageerd-kritische mix van thriller en western, en sluit aan bij een trend: de herijking van het koloniale verleden van de beide Amerika’s, waarin de verdwijning van de oorspronkelijke bewoners als genocide moet worden erkend.

Tegelijkertijd is Los colonos een ‘klassieke’ western, met adembenemende opnamen van het Chileense landschap en aandacht voor de laatste, bloedige periode van het (Zuid-Amerikaanse) Wilde Westen. Het ongecontroleerde geweld van toen laat nog steeds zijn sporen na in het huidige Chili.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Los Colonos ziet u de korte film Black Thunder uit de Korte Film Poule van Eye. In deze 5 minuten durende animatiefilm van Udo Prinsen waait een vreemd paard binnen in een western stadje in het stoffige mid-westen van Amerika.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Felipe Gálves Haberle

Productiejaar

2023

Productieland(en)

CL, AR, GB, TW, DE

Originele titel

Los colonos

Lengte

97 min.

Taal

Spaans, Engels

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Los colonos (Felipe Gálvez Haberle, CL/FR 2023)
still Los colonos (Felipe Gálvez Haberle, CL/FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op