Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Joao Canijo / PT, FR, 2023 / 127 min.

Als kind kwam hij er met zijn ouders; als volwassene keerde regisseur João Canijo er terug. Een hotel nabij het Portugese Oporto waar hij het benauwende verhaal situeerde van drie generaties moeders en dochters die elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen.

poster Mal viver (Joao Canijo, PT/FR  2023)

Wie dacht dat het Overlook Hotel uit Stanley Kubricks Stephen King-verfilming The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Mal Viver. Overigens zijn het hier door en door menselijke en geen bovennatuurlijke zaken die een verblijf tot een hel maken.

In het eerste, op zichzelf staande deel van een tweeluik maken we kennis met eigenares Sara, haar dochter Piedade en kleindochter Salomé, aangevuld met Piedades zus Raquel en manusje van alles Angela. Centraal staat een ernstig verstoorde moeder-dochterverhouding die als een virus van generatie op generatie lijkt overgesprongen. In deel twee, met de gespiegelde titel Viver Mal, zal blijken dat ook de schaarse klandizie van het hotel met forse intergenerationele conflicten kampt.

Regisseur Canijo giet zijn intense psychologische drama in een gestileerde vorm, waarin lange takes en spiegelende ruiten de suggestie versterken dat de personages zichzelf in een glazen kooi hebben opgesloten, waar ongeneeslijk oud zeer de giftige atmosfeer bepaalt. Dat alles bondig samengevat door mater familias Sara wanneer deze haar dochter Piedade toevoegt: "Alles wat jij aanraakt sterft.

Mal Viver draaide in de competitie van Berlijn en 'spiegelfilm' Viver Mal op hetzelfde festival in Encounters, de tweede competitie.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Joao Canijo

Productiejaar

2023

Productieland(en)

PT, FR

Originele titel

Mal Viver

Lengte

127 min.

Taal

Portugees

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Mal viver (Joao Canijo, PT/FR  2023)
still Mal viver (Joao Canijo, PT/FR  2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op