Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Joao Canijo / PT, FR, 2023 / 124 min.

Met de films van Ingmar Bergman en het toneelwerk van August Strindberg als voorbeeld gaat regisseur João Canijo verder op het spoor dat hij in Mal Viver uitzette: de ontmaskering van moederliefde als kil egoïsme en emotionele chantage.

poster Viver mal (Joao Canijo, PT/FR  2023)

In Mal Viver, het op zichzelf staande eerste deel van een tweeluik, zagen we hoe de vijf vrouwen uit één familie die het hotel draaiende houden, elkaar verstikten in een intergenerationeel trauma. In het tweede deel, ook los van deel één te bekijken, is het de beurt aan de gasten om de emoties tot een kookpunt te voeren.

Ook hier zijn het trouwens de moeders die het voortouw nemen in de psychologische oorlogsvoering. Zo zet de moeder van Júlia emotionele chantage in om een wig te drijven tussen haar dochter en dier vriendin Alice. En stort Elisa zich schaamteloos in een verhouding met de echtgenoot van haar dochter Graça. De moeder van Jaime is alleen telefonisch een stoorzender, maar hij onderbreekt er wel doodleuk de vrijpartij met zijn vriendin Camila voor.

Canijo draaide zijn tweeluik in één keer, waardoor de verschillende verhaallijnen naadloos in elkaar schuiven. Mal Viver won vorig jaar de juryprijs tijdens de Berlinale, maar voor de totaalervaring kan dit tweede deel natuurlijk niet gemist worden. Al moet je als kijker wel bestand zijn tegen Canijo's diep mistroostige mensbeeld.

Regisseur João Canijo begon zijn carrière als assistent-regisseur van grote namen Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Alain Tanner en Werner Schroeter.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Joao Canijo

Productiejaar

2023

Productieland(en)

PT, FR

Originele titel

Viver Mal

Lengte

124 min.

Taal

Portugees

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Viver mal (Joao Canijo, PT/FR  2023)
still Viver mal (Joao Canijo, PT/FR  2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op