Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fo0149583

Malcolm X

Spike Lee / US, 1992 / 202 min.

Spike Lee's biopic Malcolm X werd precies 25 jaar geleden uitgebracht in Nederland. De film en het bewogen leven van Malcolm X spreken ook nu nog tot de verbeelding: veel jongeren laten zich meer dan 50 jaar na zijn dood nog steeds inspireren door zijn ideeën. De vertoning van Malcolm X in EYE volgt op de opvoering van het theaterconcert 'Malcolm X' in de Rotterdamse Schouwburg op 29 september.

still Malcolm X (Spike Lee, US 1992)

EYE vertoont drie films van Spike Lee als onderdeel van het festival Black Achievenement Month, dat in oktober voor de tweede maal plaatsvindt. Te zien zijn de klassiekers She's Gotta Have It en Malcolm X en het ondergewaardeerde Clockers.

Denzel Washington excelleert als Malcolm X, die streefde naar zelfbeschikking voor Afro-Amerikanen 'by all means necessary'. Hij heeft een meer dan bewogen leven geleid: armoedige achtergrond, verzeild geraakt in de onderwereld, tijdens een gevangenisstraf tot de islam bekeerd, militant gezicht van de 'Nation of Islam' (NOI), vervolgens in eigen kring verguisd, op bedevaart naar Mekka en op 39-jarige leeftijd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen vermoord.

Deze film zou zonder de gebeurtenissen rond die tijd (Rodney King, rassenrellen, economische malaise, Zuid-Afrika) niet zijn gemaakt. Met de beelden van de Rodney King-video op de aftiteling en de epiloog waarin Nelson Mandela een schoolklas toespreekt wil Lee de boodschap van Malcolm X actualiseren voor een nieuwe generatie. "Door hem te eren, eren we onszelf", wordt in de film gesteld. Spike Lee is als Malcolms partner in crime Shorty zelf in een van de hoofdrollen te zien.

Met inleiding van Tessa Boerman, onafhankelijk documentairemaker en curator van o.a. het IFFR programma Black Rebels.

Details

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US

Originele titel

Malcolm X

Lengte

202 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

Fo0149585
Fo0149589
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op