Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Maria Schneider 1983

Meet Marlon Brando & Maria Schneider, 1983

IDFA 2022: Meet Marlon Brando & Maria Schneider, 1983

Tijdens deze voorstelling zie je de film Meet Marlon Brando gevolgd door Maria Schneider, 1983.

poster IDFA 2022
Tijdens deze voorstelling zie je de film Meet Marlon Brando gevolgd door Maria Schneider, 1983.

Programma

 • Still Meet Marlon Brando

  Meet Marlon Brando (Albert Maysles & David Maysles, US 1966, 28')

  Tijdens een interviewsessie met verschillende regionale tv-journalisten laat Marlon Brando zich van zijn charmantste, maar ook zijn minst mededeelzame kant zien. In plaats van hun vragen over zijn nieuwe film te beantwoorden, zet hij de ene na de andere onervaren, door blinde bewondering overmande verslaggever allerbeminnelijkst op een zijspoor of hij brengt ze met complimenten als “ik geloof dat ik nog nooit door zo’n beeldschone vrouw ben geïnterviewd” in verlegenheid.

  De gebroeders Maysles, pioneers van de Direct Cinema, tonen hoe de acteur tot een verkoopbaar product wordt gemaakt en hoe hij zich daartegen teweerstelt. Tegelijkertijd stelt hun film het – binnen dit genre verfoeide – fenomeen interview ter discussie.

 • Still Maria Schneider 1983

  Maria Schneider, 1983 (Elisabeth Subrin, FR 2022, 26')

  Het interview met acteur Maria Schneider op de Franse televisie in 1983 heeft bijna veertig jaar na dato weinig aan actualiteit ingeboet. Schneider praat over misstanden in de filmindustrie en de kwetsbare positie waarin vrouwelijke acteurs zich bevinden. Zonder het te benoemen, is het overduidelijk dat ze (onder meer) doelt op haar traumatische ervaring op de set van Bertolucci's Last Tango in Paris (1972). Alles wat ze zegt over haar eigen ervaringen en die van lotgenoten in een door mannen gedomineerde wereld komt ons akelig bekend voor.

  In deze heropvoering van het interview líjkt er niets te zijn veranderd. Of toch wel? Op creatieve wijze brengt Elisabeth Subrin het archiefmateriaal naar het intersectionele hier en nu.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

54 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Still Meet Marlon Brando
Still Maria Schneider 1983
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op