Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Xtended: Missing Pictures #2: Tsai Ming-liang

Missing Pictures

Bekijk trailer

Clément Deneux & Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase, Lee Myung-Se / 2022 / 60 min.

Voor de vijfdelige VR-serie Missing Pictures zijn Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se gevraagd naar een film die ze altijd hadden willen maken maar die nooit is voltooid. Nu vertellen ze alsnog, in een virtual reality-wereld, waarom deze film destijds zo belangrijk voor hen was. En waarom deze nooit is gemaakt.

poster Xtended: Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In Missing Pictures leiden vijf regisseurs ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen. In het VR-werk sta je samen met de regisseur in een scène uit de nooit gemaakte film, terwijl deze je vertelt over het gedroomde project.

Parallel aan Missing Pictures vertoont Eye de beste films van deze makers. Op 16 december is er ook een special met de VR-regisseur Clément Deneux en internationaal gevierde filmregisseur Naomi Kawase, die meer vertellen over de serie, hun samenwerking en het verschil in aanpak en effect tussen cinema en VR-ervaring.

Regisseur van de VR Clément Deneux en filmmaker Naomi Kawase waren te gast in Eye. We vroegen ze naar hun ervaringen met het nieuwe medium.

...beeldschone virtualreality-documentaires...enerverend, humoristisch...grote intimiteit...
(NRC Handelsblad)
…waardig alternatief… een van de grootste pleziertjes van Missing Pictures om als verstokte cinefiel eventjes heel dicht bij deze filmgrootheden te kunnen verkeren… (Het Parool)
...overtuigend...sterk...interessant... (De Filmkrant, Missing Pictures - Birds of Prey)

Programma

 • Xtended: Missing Pictures #1: Abel Ferrara

  Abel Ferrara: Birds of Prey (US)

  Birds of Prey zou de politieke thriller van zijn dromen zijn geweest. Totdat de film uit Ferrara’s handen viel. De provocerende regisseur van films als Ms. 45 (1981) en Bad Lieutenant (1992) neemt ons mee naar de set van zijn onvoltooide neo-noir die zich afspeelt in de jaren 70 in New York.

 • Xtended: Missing Pictures #2: Tsai Ming-liang

  Tsai Ming-liang: The Seven-Story Building (Taiwan)

  Tsai Ming-liang, de Taiwanese maestro van de slow cinema, heeft geen echte ‘missing picture’, maar wat hij wel heeft zijn jeugdherinneringen, zo levendig dat die voor hem onmogelijk zijn om te verfilmen. De filmmaker grijpt virtual reality aan om terug te gaan naar het Maleisië van zijn jeugd, toen zijn grootouders hem elke avond meenamen naar maar liefst twee films.

 • Xtended: Missing Pictures #3: Catherine Hardwicke

  Catherine Hardwicke: The Monkey Wrench Gang (US)

  Na de enorme kaskraker Twilight probeerde Catherine Hardwicke een bewerking te maken van The Monkey Wrench Gang, een cultboek over de Amerikaanse tegencultuur van de jaren 70 en een voorloper van eco-activisme. De regisseur keert terug naar dit project waar ze zo enthousiast over was en dat, door de terughoudendheid van de Hollywood-studio’s, nooit voltooid is.

 • Xtended: Missing Pictures #4: Lee Myung-Se

  Lee Myung-Se: Father Is Gone (Zuid-Korea)

  Father Is Gone had de debuutfilm van Lee Myung-Se kunnen zijn, maar het liep allemaal anders. Nu brengt de regisseur van First Love en Nowhere to Hide eindelijk het verloren project tot leven via virtual reality. Tegen de achtergrond van een gezin dat in de jaren zestig naar de buitenwijken van Seoel verhuist – waar de regisseur zelf opgroeide – kraakt Father Is Gone kritische noten over de plaats van de vader in de traditionele Koreaanse cultuur.

 • Xtended: Missing Pictures #5: Naomi Kawase

  Naomi Kawase: Oh Debu (Japan)

  De meest gevierde vrouwelijke filmmaker uit Japan brengt een project tot leven dat ze voor ogen had na haar film Sweet Bean uit 2015. Oh Debu vertelt het verhaal van Aya, een overromantische 27-jarige vrouw. Met dit verhaal wilde Kawase zichzelf uitdagen om nu eens een komedie te maken, ver van haar naturalistische, poëtische eerdere werk.

15 december 2022 t/m 4 januari 2023 in de Room at the Top in Eye.

VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

De presentatie Missing Pictures is tot stand gekomen in samenwerking met IDFA DocLab.

Details

Regisseur

Clément Deneux & Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase, Lee Myung-Se

Productiejaar

2022

Lengte

60 min.

Taal

English

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
campagnebeeld Xtended: Missing Pictures

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Deze VR-ervaring onderzoekt de relatie tussen cinema en nieuwe vormen van bewegend beeld en geluid, een van de speerpunten van Eye.

Anna Abrahams
programmeur Eye

Xtended: Missing Pictures #3: Catherine Hardwicke
Xtended: Missing Pictures #2: Tsai Ming-liang
logobalk Xtended: Missing Pictures (zwart) (1:1)

Met dank aan

Missing Pictures werd mede mogelijk gemaakt door deze productiepartners

Lees meer over Missing Pictures

In samenwerking met

logo IDFA DocLab
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op