Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Morvern Callar (Lynne Ramsay, GB 2002)

Morvern Callar

Lynne Ramsay / GB, 2002 / 97 min.

Het raadsel Morvern Callar. Is ze amoreel, wanhopig, afgestompt of verknipt? In Lynne Ramsay’s briljant gestileerde film speelt Samantha Morton haar zo enigmatisch dat je je niet kan voorstellen dat iemand anders dat beter had kunnen doen.

poster Morvern Callar (Lynne Ramsay, GB 2002)
Een man ligt roerloos op de grond. De lampjes van de knipperende kerstboom weerkaatsen in het bloed. Zijn vriendin Morvern Callar komt binnen en loopt om hem heen. Ze leest zijn zelfmoordbrief (‘Don’t try to understand’) en opent het kado dat hij voor haar heeft achtergelaten: een kalfsleren jas, een aansteker en een cassettebandje. Ze doet de jas aan, steekt een sigaret op en doet het bandje in haar walkman. Haar nieuwe leven is begonnen.

Haar dagen hierna bestaan uit staccato handelingen, niet één gebeurtenis is belangrijker dan de ander. Of ze nou vakken vult in de supermarkt van een West-Schots havenplaatsje, gaat stappen met haar vriendin of het lichaam van haar vriendje in stukken snijdt, haar gemoedstoestand blijft hetzelfde. Ze neemt beslissingen die wij niet begrijpen, rouwt niet wanneer wij denken dat dit zou moeten en schaterlacht op zo’n manier dat het pijn doet.

Morvarn heeft haar emoties opgeschort tot een moment dat wij alweer een andere kant opkijken. Halverwege de film verplaatst de handeling zich van beslagen Schotland naar helder Spanje, waar Morvern en haar vriendin Lanna zich te buiten gaan aan drank en seks.

Veel te zien

Regisseur Lynne Ramsey heeft het aangedurfd om het tempo van de film soms bijna stil te leggen en laat handelingen zien die helemaal geen betekenis hebben. Er valt dan juist veel te zien. Net als in Ratcatcher (1999) maakt ze gebruik van vervreemdende effecten, een net niet logische opeenvolging van gebeurtenissen. Zo verdwaal je in Morvarns ogen, die zich nooit scherp lijken te stellen.

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Lynne Ramsay

Productiejaar

2002

Productieland(en)

GB

Originele titel

Morvern Callar

Lengte

97 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Britain’s Brightest

De eigenzinnige Britse filmmakers Andrea Arnold (1961) en Lynne Ramsay (1969) maken films alsof hun leven er van af hangt. Niet qua aantal, maar wel wat betreft urgentie.

Lees meer
header Britain's Brightest – De films van Andrea Arnold & Lynne Ramsay
still Morvern Callar (Lynne Ramsay, GB 2002)
still Morvern Callar (Lynne Ramsay, GB 2002)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op