Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Moving Ice (Susan Schuppli)

Moving Ice

Eye on Art: Moving Ice

Een avond in samenwerking met Sonic Acts rond het thema ijs, met een audiovisuele performance van Sébastien Robert en Mark IJzerman – met materiaal uit de Eye-collectie –, de vertoning van de nieuwe film van Susan Schuppli en een talk tussen Schuppli en Åse Løvgren (Bergen Centre for Electronic Arts)

poster Eye on Art: Moving Ice
Het programma zal bestaan uit:

Programma

 • still uit werk van Mark IJzerman en Sébastien Robert

  Another Deep (try-out) (Sébastien Robert, Mark IJzerman, 25', live AV performance)

  Another Deep verkent op meeslepende wijze de diepzeemijnbouw die Svalbard (Spitsbergen) te wachten staat, met alle spanningen op het eiland van dien. Naast industrialisatie en exploitatie van hulpbronnen vormt ook klimaatverandering een bedreiging voor de regio. IJzerman en Robert maken de ecologische, geopolitieke en inheemse gevolgen van de mijnbouwactiviteiten zichtbaar en willen met hun werk een genuanceerde discussie starten rond dit proces dat grotendeels ver buiten ieders blikveld gaande is.

  Mark IJzerman is een interdisciplinaire kunstenaar die door veldonderzoek en creatieve samenwerking allerlei planetaire processen onderzoekt, zoals het eroderen van de biodiversiteit en het opwarmen van het water, niet alleen vanuit menselijk perspectief.

  Sébastien Robert is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker op het snijvlak van visuele en geluidskunst, technologie, wetenschap en etnografie. De meeste van zijn projecten draaien rond een onderzoekscyclus You’re No Bird of Paradise, waarmee hij verdwijnende inheemse sonische rituelen en kosmologieën onderzoekt.

 • still Moving Ice (Susan Schuppli)

  Moving Ice (Susan Schuppli, 40')

  Wereldpremière. Ooit was natuurijs een handelswaar, bekend als de ‘bevroren waterhandel’ langs de scheepvaartroutes van plantage-economieën en de specerijenhandel. Deze documentaire vertelt het verhaal van Europese en Amerikaanse kooplieden die de tropen probeerden af te koelen, door natuurijs uit gletsjers en wintermeren te verschepen naar koloniën over de hele wereld. Soms werd gebruikgemaakt van slavenarbeid. Dit verplaatsen van smeltend handelswaar dat bij aankomst zijn massa met bijna een derde verloor, is nu grotendeels vergeten.

  Susan Schuppli is een onderzoeker en kunstenaar gevestigd in Groot-Brittannië, en onderzoekt bewijsmateriaal voor oorlogen, conflicten, milieurampen en klimaatverandering.

 • Susan Schuppli in gesprek met Åse Løvgren (20')

  Åse Løvgren is een kunstenaar gevestigd in Bergen, Noorwegen. Haar werk onderzoekt hoe mondiale verwikkelingen lokaal materiële, historische en politieke sporen achterlaten. Door haar directe omgeving aan de westkust van Noorwegen als prisma's te gebruiken, bekijkt ze hoe deze verbonden zijn met een wereldwijd verspreide productie en economie die vernietiging van de natuur en sociale en economische ongelijkheid met zich meebrengt. Momenteel werkt ze als projectontwikkelaar voor BEK – Bergen Centre for Electronic Arts.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

96 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still uit werk van Mark IJzerman en Sébastien Robert
still Moving Ice (Susan Schuppli)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op