Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Ridley Scott / GB, US, 2023 / 158 min.

Spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Joaquin Phoenix. Buiten het slagveld zou zijn obsessie met Josephine zijn leven net zo bepalen als welke strijd dan ook.

poster Napoleon (Ridley Scott, GB/US 2023)

In zijn nieuwe epos toont regisseur Ridley Scott (Gladiator, Thelma and Louise) Napoleons onstuitbare opmars naar de macht aan de hand van diens verslavende, wispelturige relatie met Josephine, zijn enige ware liefde. Met veel dynamische oorlogsscènes – laat dat maar aan Scott over – volgt hij Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën.

Napoleon Bonaparte roept zowel felle kritiek als bewondering op maar vaststaat dat hij vele volgende generaties heeft beïnvloed, van Winston Churchill tot Friedrich Nietzsche. Zijn tactische genialiteit en meedogenloze reputatie als tiran in eigen land waren zo groot dat de wereld zeven verschillende coalities van Europese machten nodig had om hem te verslaan. Maar buiten het slagveld zou zijn obsessie met Josephine – zijn geliefde, zijn vrouw, zijn keizerin – zijn leven net zo bepalen als welke strijd dan ook.

Het regelboek herschreven

Napoleon heeft ook een paar van de grootste regisseurs uit de geschiedenis laten stranden, met name Stanley Kubrick, wiens beroemde Napoleon-project nooit tot stand is gekomen. Ridley Scott wil verder gaan waar Kubrick was gebleven. Zijn fascinatie voor de leider en het tijdperk gaat terug tot zijn allereerste film, The Duellists, die zich afspeelt in het Napoleontische tijdperk. "De geschiedenis van Napoleon is het begin van de moderne geschiedenis", zegt Scott. "Hij veranderde de wereld; hij herschreef het regelboek."

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ridley Scott

Productiejaar

2023

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Napoleon

Lengte

158 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Napoleon (Ridley Scott, GB/US 2023)
still Napoleon (Ridley Scott, GB/US 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op