Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nashville (Robert Altman, US 1975)

Nashville

Robert Altman / US, 1975 / 159 min.

Magnum opus van Robert Altman, nu te zien in 4K-restauratie. Caleidoscopisch portret van Amerika in de seventies, aan de hand van een twintigtal personages die samenkomen tijdens de primary-verkiezingen in Nashville. All star-cast met Elliot Gould, Julie Christie en Keith Carradine.

poster Nashville (Robert Altman, US 1975)

Midden jaren zeventig verkeerden de VS in diepe crisis; de Vietnam-oorlog was verloren en het Watergate-schandaal liet diepe sporen na. Steden verloederden, paranoia had de politiek in de greep. Robert Altman – tot dan toe bekend van tv-series en de speelfilms M*a*s*h en McCabe & Mrs. Miller – besloot de stemming te vangen door maar liefst 24 personages samen te laten komen in Nashville, Tenessee.

Rond het gegeven van mensen die hun geluk beproeven in Amerika’s country-mekka en zich verzamelen rond de primary-verkiezingen voor een nieuwe president, spon Altmam een virtuoos mozaïekverhaal. Nashville toont als in een microkosmos de levens van Amerikanen uit alle walks of life, van nachtclubeigenares tot countryzanger, van reporter tot politicus, van mensen van allerlei kleur en politieke en religieuze overtuiging.

Improviseren

Om een sfeer van documentaire echtheid op te roepen – de film moest het leven weerspiegelen, met alle chaos en onvoorspelbaarheid van dien – gaf Altman z’n acteurs de opdracht dialogen te improviseren en zich niets aan te trekken van de wetten van het klassieke Hollywood. Het resultaat is een geestig, aangrijpend, satirisch en doorleefd portret van Amerika zoals het wordt gevormd door z’n bewoners.

4K-restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Robert Altman

Productiejaar

1975

Productieland(en)

US

Originele titel

Nashville

Lengte

159 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Nashville (Robert Altman, US 1975)
still Nashville (Robert Altman, US 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op