Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Notes for a Film

Notes for a Film

Ignacio Agüero / CL, FR, 2022 / 105 min.

Dit speels vormgegeven portret, losjes gebaseerd op memoires uit 1889, laat herinneringen aan een ongerept Chili naadloos overlopen in het nu. Waarmee ook duidelijk wordt wat verloren is gegaan door kolonisatie en modernisering.

poster IDFA 2022

Gustave Verniory heeft in 1889 nog veel te ontdekken. De Belgische ingenieur is ingehuurd om een spoorlijn aan te leggen door de ongerepte natuur van Araucanía, een regio die kort daarvoor bij Chili werd gevoegd. Het onstuimige verleden en veranderende landschap spelen constant mee op de achtergrond in Notes for a Film.

Regisseur Ignacio Agüero kiest een prikkelende vorm voor dit portret, dat hij losjes baseerde op Verniory’s memoires. De film is gedraaid in hedendaags Chili, met acteur Alexis Mespreuve die oude plekken bezoekt en avonturen naspeelt. Dankzij de zwart-witfotografie lopen die scènes en het archiefmateriaal naadloos in elkaar over. De geschiedenis wordt tastbaarder.

Intussen stappen Agüero en Mespreuve ook bewust uit die vertelling. Ze bezoeken de onderdrukte Mapuche, nog altijd getekend door de kolonisatie, net als hun ooit zo weelderige leefgebied. Zo drukt deze speelse filmstijl je ook met je neus op de feiten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ignacio Agüero

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CL, FR

Lengte

105 min.

Taal

Spanish, French

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op