Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still O Brother, Where Art Thou? (Joel Coen, GB/FR/US 2000)

O Brother, Where Art Thou?

Joel Coen / GB, FR, US, 2000 / 106 min.

Een wilde, uitzinnige rit door het Mississippi van de jaren dertig, losjes gebaseerd op Homerus' Odyssee. Drie ontsnapte gevangenen (George Clooney, Tim Blake Nelson en John Turturro) maken een hilarische reis door de politieke en muzikale mythen van de Verenigde Staten.

poster O Brother, Where Art Thou? (Joel Coen, GB/FR/US 2000)

Zoals het de Coens betaamt zit hun woeste komedie, gefilmd op breedbeeld, vol kleurrijke personages en hilarische scènes, met een gedenkwaardige soundtrack van T Bone Burnett vol bluegrass, gospel en country. De ijdele Ulysses Everett McGill (George Clooney met haarnetje) en zijn voortvluchtige metgezellen (Tim Blake Nelson en John Turturro) proberen de verborgen buit van een bankoverval terug te vinden terwijl ze worden achtervolgd door een meedogenloze politieagent.

De Coens lieten zich inspireren door de Preston Sturges-film Sullivan’s Travels uit 1941, waarin een komedieregisseur door het Amerika van de Depressie reist om research te doen voor zijn serieuze film O Brother, Where Art Thou?, die hij nooit zou maken; hij besluit dat hij beter mensen aan het lachen kan maken. De grap is dat de Coens, nadat ze deze film voor hem hebben gemaakt, hetzelfde besluiten.

Homerische parallellen zijn onder meer een eenogige bijbelverkoper (John Goodman) die de jongens in elkaar slaat en de drie sirenes. De oplichters vinden ook tijd om een nummer op te nemen, het geweldige ‘I Am a Man of Constant Sorrow’, dat een hit wordt.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Joel Coen

Productiejaar

2000

Productieland(en)

GB, FR, US

Originele titel

O Brother, Where Art Thou?

Lengte

106 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still O Brother, Where Art Thou? (Joel Coen, GB/FR/US 2000)
still O Brother, Where Art Thou? (Joel Coen, GB/FR/US 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op