Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still True Grit (Joel & Ethan Coen, US 2010)

True Grit

Joel Coen, Ethan Coen / US, 2010 / 110 min.

Joel en Ethan Coen maakte een imposante remake van de gelijknamige John Wayne-western en gaven een meer menselijke draai aan het wraakverhaal over een slim 14-jarige meisje dat de hulp inschakelt van de ruigste Marshall uit de wijde omgeving (Jeff Bridges).

poster True Grit (Joel & Ethan Coen, US 2010)
Joel en Ethan Coen maakten geen western van epische proporties waar veel genrefilmmakers voor hadden gekozen, maar een kleiner, meer aangrijpend en vaak geestige wraakfilm. Hailee Steinfeld speelt de rechtschapen en zelfverzekerde 14-jarige Mattie Ross, wier vader onlangs werd neergeschoten. Ze huurt de eenogige, dronken Marshall ‘Rooster’ Cogburn in om de dader op te sporen, maar alleen op voorwaarde dat ze hem mag vergezellen. Deze ruige man, die klinkt alsof hij al jaren zijn keel niet heeft geschraapt, zou true grit hebben: ware volharding.

De roman van Charles Portis werd in 1969 al eens verfilmd als John Wayne-vehikel. Deze western van Henry Hathaway werd gevolgd door twee sequels: Rooster Cogburn uit 1975 en True Grit: A Further Adventure uit 1978 voor tv. Joel en Ethan Coen bleven dichter bij het bronmateriaal, en legden een grotere nadruk op Mattie, op indrukwekkende wijze gespeeld door de 13-jarige Hailee Steinfeld. Matt Damon speelt de ijdele Texas Ranger LaBoeuf, Josh Brolin is te zien als Tom Chaney, het imposante camerawerk is wederom van Roger Deakins. True Grit werd genomineerd voor tien Oscars, maar won er geen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Joel Coen, Ethan Coen

Productiejaar

2010

Productieland(en)

US

Originele titel

True Grit

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still True Grit (Joel & Ethan Coen, US 2010)
still True Grit (Joel & Ethan Coen, US 2010)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op