Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still On Boys Girls and the Veil

On Boys, Girls and the Veil

Yousry Nasrallah / EG, 1995 / 73 min.

Wat vond de Egyptische jeugd rond 1995 van het dragen van de hijab? En van de liefde? In levendige gesprekken komt van alles aan bod: van de druk vanuit de familie om te trouwen tot de complexiteit van daten in de Arabische samenleving.

poster IDFA 2022

Wat vond de Egyptische jeugd rond 1995 van het dragen van de hijab? En van de liefde? Waar ligt hun toekomst, in hun dorp of in Caïro? Yousry Nasrallah, een van de grootste namen in de Arabische cinema, laat de verscheidenheid aan antwoorden zien vanuit een mannelijk en vrouwelijk oogpunt.

Spil van de documentaire is Bassem Samra, een 24-jarige leraar en beginnend acteur in een film van Youssef Chahine. In levendige gesprekken praat hij met vrienden, familie en collega’s over hun leven. Van alles komt aan bod: van de druk vanuit de familie om te trouwen tot de complexiteit van daten in de Arabische samenleving. De hijab blijkt voor ieder van hen wat anders te betekenen, een manier om ongestoord over straat te lopen, een uiting van je geloof.

Deze ontspannen, introspectieve discussies schetsen een gevarieerd beeld van een samenleving, dat veel westerse vooroordelen onderuithaalt. Waar het uiteindelijk om gaat voor deze jongeren is hun weg te vinden in een maatschappij waarin mannen en vrouwen gemengde boodschappen krijgen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yousry Nasrallah

Productiejaar

1995

Productieland(en)

EG

Lengte

73 min.

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op