Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still On the Morning You Wake (to the End of the World) (Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison, GB/FR 2022)

On the Morning You Wake (to the End of the World)

Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison / GB, FR, 2022 / 38 min.

1,6 miljoen inwoners van Hawaï werden opgeschrikt door een sms-bericht over een nucleaire aanval. Er gebeurde niets. Maar alles veranderde. De VR, mix van documentaire en virtuele productietechnieken, laat je de ijzingwekkende 38 minuten beleven die de Hawaïanen meemaakten voordat ze hoorden dat het een vals alarm betrof.

poster Xtended: On the Morning You Wake (to the End of the World) (Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison, GB/FR 2022)

Wat zou jij doen als dit bericht op je telefoon verschijnt: "Emergency alert: BALLISTIC MISSILE THREAT INBOUND. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL”? Dit waren de woorden van het bericht dat 1,6 miljoen inwoners van Hawaï ontvingen op 13 januari 2018.

Er brak paniek uit, de eilandbewoners dachten dat het einde was aangebroken. Toen kwam, na een kleine veertig minuten, het bericht dat het een vals alarm betrof. De bevolking haalde opgelucht adem; het was voor het eerst dat zoiets abstracts als ‘nucleaire dreiging’ werkelijkheid werd. Een inwoner van Kauai zei: “Het alarm was vals, maar we voelden ons echt bedreigd, we voelden de verschrikking van een nucleaire aanval, niet als scenario, niet als videogame, dit was echt.”

De VR On the Morning You Wake (to the End of the World) van Mike Brett, Steve Jamison, Arnaud Colinart en Pierre Zandrowicz, een mix van documentaire en virtuele productietechnieken, laat je meemaken hoe het voelt om voor een nucleaire aanval te moeten vluchten.

14 t/m 23 oktober in Eye.

VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

Details

Regisseur

Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, FR

Lengte

38 min.

Taal

English

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

De meest beangstigende bron van vervuiling wordt gevormd door het nucleair wapenarsenaal. In 2021 bezaten negen staten in de wereld samen zo'n 13.000 kernwapens, waarvan er tegen de vierduizend operationeel zijn. Die zijn dagelijks in gebruik, ter afschrikking. Bestaat er groter dwaasheid?

Anna Abrahams
programmeur Eye

still On the Morning You Wake (to the End of the World) (Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison, GB/FR 2022)
still On the Morning You Wake (to the End of the World) (Mike Brett, Arnaud Colinart & Steve Jamison, GB/FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op