Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Paradine1 0

Paradine Case, The

Alfred Hitchcock / US, 1947

Een vrouw (Alida Valli) wordt beschuldigd van de moord op haar rijke, blinde echtgenoot. Haar advocaat (Gregory Peck) raakt verblind door haar exotische schoonheid, hetgeen de spitsvondigheid van zijn verdediging niet ten goede komt. Laatste film van Hitchcock onder supervisie van David O. Selznick en thematisch verwant aan Vertigo.

Paradineposter

Selznick, met wie Hitchcock ook Spellbound en Rebecca opnam, tekende tevens voor het scenario van dit rechtbanksdrama. Hitchcock had de film zorgvuldig opgebouwd. “[…] Alle elementen van het conflict werden in het eerste deel gepresenteerd, zodat het proces [in de rechtszaal] een opwindende start kon krijgen.'

Een glansrol is weggelegd voor de rechter, gespeeld door topacteur Charles Laughton, die gadeslaat hoe de advocaat steeds meer in de ban raakt van zijn cliënte. Voor verliefdheid is echter geen plaats in de rechtzaal. Verfilming van de gelijknamige roman van Robert Hichens. Muziek van Franz Waxman, camerawerk van Lee Garmes, die ook tekende voor Howard Hawks” Land of the Pharaohs.

Hitchcock beschouwde The Paradine Case als een van zijn minder geslaagde films, maar in recente jaren wordt de film door Hitchcock-kenners meer en meer gewaardeerd. De oorsponkelijke cut van Hitchcock liep tegen de drie uur, maar werd door Selznick teruggebracht tot 132 minuten en later tot 116 minuten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1947

Productieland(en)

US

Originele titel

Paradine Case, The

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op