Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Pink Flamingos (John Waters, US 1972)

Pink Flamingos

John Waters / US, 1972 / 93 min.

Pink Flamingos draaide onafgebroken in het New Yorkse Elgin Theatre, waar ook Nan Goldin de film ongetwijfeld heeft gezien. John Waters’ cult & shock comedy over een verzameling competitieve outsiders rond draq queen Divine groeide uit tot boegbeeld van de queer cinema. Niet voor tere zieltjes.

poster Pink Flamingos (John Waters, US 1972)

In de vroege jaren zeventig – de beloftes van de hippie-idealen niet ingelost, tienduizenden jonge mannen hun leven verloren in de imperialistische Vietnamoorlog – maakte John Waters naam in de underground van Baltimore.

Alle waarden van de American Dream gingen in zijn films aan flarden; Waters’ vertellingen over in allerlei opzicht onaangepaste individuen – misfits, dieven, drag queens, vertegenwoordigers van wat nu de LHBTQI-beweging heet – waren groteske, ultra lowbudgetkomedies waarin over the top-shockeffecten werden opgediend ter bevordering van de bevrijdende alternatieve lach. Vaudeville in de stijl van Mark Twain, maar dan in een pre-punkomgeving, zou je kunnen zeggen.

Met Female Trouble (1974) en Desperate Living (1977) vormt Pink Flamingos (1972) de zogeheten ‘trash trilogy’ – drie films waarin John Waters het outcast-zijn viert in films die sleazy uitvergrotingen zijn van personages en lifestyles in de underground.

Berucht

Veel trashier dan in Pink Flamingos - nu 4K-gerestaureerd - kan het niet worden; Divine strijdt met een drietal anti-socialen om de titel van ‘meest weerzinwekkende, groezelige persoon van Baltimore’ - een uitdaging die met verve wordt aangegaan, tot en met de laatste beruchte scène, waarbij menig bioscoopganger geschokt de zaal verliet.

Pink Flamingos draaide weken achtereen in een New Yorkse undergroundbioscoop Elgin Theatre, waar ook die andere undergroundchroniqueur, Nan Goldin, te vinden was. Goldin raakte bevriend met een van de actrices naast Divine, Cookie Mueller, die deel uitmaakte van de New Yorkse subcultuur, door Goldin onopgesmukt op foto vastgelegd. Mueller is ook te zien in de documentaire die nu in Eye draait, All the Beauty and the Bloodshed (Laura Poitras, 2022).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

John Waters

Productiejaar

1972

Productieland(en)

US

Originele titel

Pink Flamingos

Lengte

93 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Liesbeth Raeven
still Pink Flamingos (John Waters, US 1972)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op