Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lady in the Lake (Robert Montgomery, US 1946)

POV Night

Soms wagen filmmakers zich aan een point of view (POV) waarbij de camera het perspectief van de hoofdpersoon overneemt. Met eerst een uur fragmenten van filmscènes die POV geschoten zijn, zoals Peeping Tom en Halloween, gevolgd door de film noir Lady in the Lake.

poster Lady in the Lake (Robert Montgomery, US 1946)
De film noir Lady in the Lake uit 1947, gebaseerd op de gelijknamige roman van Raymond Chandler, was een gewaagd experiment voor filmster Robert Montgomery. Voor zijn regiedebuut rond de iconische detective Phillip Marlowe wilde Montgomery graag de first-person voice-overstijl van Chandler naar het witte doek vertalen. Op enkele uitzonderingen na kijken we in Lady in the Lake dan ook uitsluitend vanuit het standpunt van Marlowe, waarbij Montgomery de stem van de detective verzorgt.

Dat leidt tot allerlei grappige gimmicks, zoals de camera die wordt geslagen door een stoere kerel. En wanneer Marlowe aan de telefoon zit, zien we het mondstuk wazig in het onderste frame. Dat Marlowe een brandende sigaret vasthoudt, zien we doordat er rook van onder het kader opstijgt. En uiteraard buigt de femme fatale zich voorover voor een kus op de lens. Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Lady in the Lake (Robert Montgomery, US 1946)
still Lady in the Lake (Robert Montgomery, US 1946)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op