Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sea Palace, Amsterdam, ca. 1991 (©Robby Müller Archive/Annet Gelink Gallery, Amsterdam)

Presentatie Robby Müller

NL, 2023

Robby Müller, Nederlands beroemdste Director of Photography, filmde niet alleen, hij was ook hartstochtelijk fotograaf. Müller maakte een bijzondere serie foto’s van z’n thuisstad Amsterdam, waarvan een selectie van 18 februari t/m 12 maart te zien is in Eye, op de wand bovenaan de grote trappen.

cover Robby Müller Amsterdam Photos

De opnamen van Amsterdam verschenen tussen 6 mei 2019 en 15 juni 2020 wekelijks in Het Parool. Ze zijn nu gebundeld in de publicatie ‘Robby Müller – Amsterdam Photos’, die ook te koop is in Eye Shop.

Robby Müller was als cameraman verantwoordelijk voor memorabele filmshots in moderne klassiekers van regisseurs zoals Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen. Ook als hij niet aan het werk was, had hij altijd een fotocamera bij zich. Op reis fotografeerde hij in hotelkamers, vanuit treinen en op straat. Steeds volgde hij het licht of viel zijn oog op onverwachte details. Dat vastleggen van bijzonder beeld deed hij ook in zijn thuisstad Amsterdam.

Serie Amsterdams licht

In 2016 presenteerde Eye Robby Müller – Master of Light, een grote tentoonstelling over Müllers werk. Het jaar daarop werd hij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Na Müllers overlijden in 2018 maakte Müllers vrouw Andrea Müller-Schirmer, beeldredacteur en kunsthistoricus, een selectie van de Amsterdamse foto’s die onder de titel ‘Amsterdams licht’ in Het Parool verschenen.

Ze schreef er korte associatieve teksten bij, die veel vertellen over Müllers manier van werken en leven. Vaak citeerde ze Müller zelf, die bijvoorbeeld over zijn manier van filmen zei: “De magie van het beeld hangt af van de kijker die gelooft in de realiteit van het licht. […] Ik hou ervan om het publiek de kans te geven dingen voor zichzelf te ontdekken, in plaats van ze te betuttelen door kunstmatig wijzen op licht en kaders.”

Speciale publicatie

De serie is nu gebundeld in de publicatie ‘Robby Müller – Amsterdam Photos’, uitgegeven door Roma Publications (vormgeving: Linda van Deursen). Behalve Müllers foto’s en Müller-Schirmers teksten bevat deze ook bijdragen van Bianca Stigter en Jan Pieter Ekker.

Op 21 februari is de boekpresentatie bij Annet Gelink Gallery, Amsterdam, waar ook enkele originele foto’s uit de serie worden tentoongesteld (17 februari t/m 4 maart).

De presentatie bij Cinema 1 is gratis te bezoeken. Je hebt geen kaartje nodig.

Details

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Utrechtsestraat, Amsterdam, 1996 (© Robby Müller Archive/Annet Gelink Gallery, Amsterdam)
Vlakbij Amsterdam Centraal Station, 1987 (© Robby Müller Archive/Annet Gelink Gallery, Amsterdam)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op