Queer Black Cinema
Met een lezing en interview van de Afro-Braziliaans Nederlandse multimediakunstenaar en activist Robin Ramos, gemodereerd door Nagaré Willemsen. De openingsperformance Soft Histories - Once again with feeling is van Jeanine van Berkel, een filmvertoning van Stranger van kunstenaar Dianthus, de korte film Grenzeloos Zijn (2018) van Robin Ramos, de korte film De Kroon (2019) en de hoofdfilm is Tongues Untied (1989) van Marlon Riggs. De USB-Black Student Union is een organisatie die werkt aan een veilige en inclusieve omgeving binnen de beide academies alswel het verruimen van de grenzen van het curriculum.
Judith Leysner (kunstenaar, oprichter en directeur van NEVERNEVERLAND) presenteert in samenwerking met The Black Student Union (studenten van Sandberg en de Gerrit Rietveld Academie) een avond rondom queer Black cinema.
Robin Ramos
Robin Ramos deed een vooropleiding Beeldende Kunst gedurende hun middelbare school periode aan de School voor Jong Talent in Den Haag en besloten vervolgens de opleiding Audiovisuele Media te volgen aan de HKU te Utrecht. Oproeiend in deze witte instituten gaf hen de tools om te kunnen creëren, en anderzijds een inperking in de vrijheid van het zijn. Zo hebben zij gedurende hun jeugd moeten opboksen tegen racisme en femme-haat. Robin Ramos zijn zich hier parallel tegen gaan verzetten door middel van activisme en het maken van autonome films. Robin”s werk is een ode aan Afro-Nederlandse/Afro-Europese (queer) mensen. De spanning tussen de urgentie van hun werk, de rauwe realiteit en de poëtische vorm waarin dit gebeurt, levert artistiek-waardevol en inhouds-leerzaam werk op.
Judith Leysner
Judith Leysner is kunstenaar, oprichter en directeur van NEVERNEVERLAND, een platform voor jonge kunstenaars. met speciale aandacht voor POC en queer kunstenaars. Leysner is mede-oprichter en adviseur van Unsettling Rietveld/Sandberg, een programma voor radicale inclusiviteit binnen het kunstonderwijs, en organiseert masterclasses voor jongeren op scholen en vluchtelingenkampen in binnen- en buitenland. Nagaré Willemsen is kunstenaar, mede-oprichter en coördinator van de Black Student Union aan het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie. Haar praktijk draait om het ontleden van het westerse perspectief en het integreren van het discours over postkolonialiteit, identiteit, witheid en sociale psychologie. Ze gebruikt re-enactment, kunstinstallaties en performance art om nieuwe realiteiten te creëren.
Dit is onderdeel van
Details
Onderdeel van
Black Light
Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.