Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Quei loro incontri (Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, IT/FR 2006)

Quei loro incontri

Danièle Huillet, Jean-Marie Straub / IT, FR, 2006 / 68 min.

Kalme, indrukwekkende declamatie van vijf teksten uit Cesare Paveses Dialoghi con Leucò door niet-professionele acteurs, gezeten in de natuur, met precisie vastgelegd door Jean-Marie Straub & Danièle Huillet, boegbeeld van de Europese kunstzinnige film. Keuzefilm Albert Serra.

poster Quei loro incontri (Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, IT/FR 2006)
Je kunt het gerust een film noemen waarvan je zou denken dat die in de 21ste eeuw niet meer gemaakt kan worden. En toch draaide filmmakersduo Jean-Marie Straub en Danièle Huillet in 2006 nog het zeer kunstzinnige, volledig naar inzichten van de makers vormgegeven Quei loro incontri (‘Die ontmoetingen van hen’).

Paveses boek, vertrekpunt voor de film, verscheen twee jaar na het einde van WOII en is een meditatie over hoe de goden uit de oudheid bij elkaar komen en dialogen uitwisselen over de staat van de mensheid en haar omgang met de Dood, de Liefde en het Lot.

Straub & Huillet, woonachtig in Italië, reisden heel Italië door, op zoek naar de juiste personen om de teksten voor de camera te declameren. Uiteindelijk werden een postbode, een boer, een theaterdirecteur, een burgemeester en een touwslager bereid gevonden Paveses teksten voor te dragen voor de camera.

Idyllisch

De niet-acteurs zitten in het heuvellandschap rond Pisa, aan de voet van de Monte Serra, aan het water, tussen de rotsen. Een idyllische omgeving, alleen is de teneur van de teksten allesbehalve vrolijk: de mensen, stellen de goden vast, zijn juist mens ‘omdat ze zich ongelukkig voelen’ – ze streven naar roem en onsterfelijkheid, blind als ze zijn voor wat het leven van alledag hen kan brengen.

Quei loro incontri is een strak gemonteerde, ernstige vertelling waarin het gesproken woord, de natuuropnamen en het bijbehorende geluid een bijna mystiek, betoverend geheel vormen.

Keuzefilm Albert Serra van wie nu een expositie is te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Danièle Huillet, Jean-Marie Straub

Productiejaar

2006

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Quei loro incontri

Lengte

68 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Albert Serra

Eye Filmmuseum presenteert Albert Serra – Liberté, de eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Albert Serra – Liberté

Why in Eye

De invloed van Straub & Huillet is met name in de vroege films van Albert Serra terug te zien in het gebruik van klassieke teksten en hoe non-professionele acteurs worden ingezet om de scheidingslijn tussen een acteur als persoon en een rol die wordt gespeeld diffuus te maken.

Thijs Havens
Programmeur Eye Filmmuseum

still Quei loro incontri (Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, IT/FR 2006)
still Quei loro incontri (Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, IT/FR 2006)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op