Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Raising Arizona (Joel Coen, US 1987)

Raising Arizona

Joel Coen / US, 1987 / 94 min.

Volgens velen de beste komedie aller tijden over een kinderloos stel (Nicolas Cage en Holly Hunter) die een baby ontvoeren, op de hielen gezeten door ontsnapte gevangenen, een meubelwinkelmagnaat en 'The Lone Biker of the Apocalypse'.

poster Raising Arizona (Joel Coen, US 1987)
Na hun grimmige debuut Blood Simple verrasten de Coens met hun anarchistische, doldwaze neo-noir-komedie. De combi Nicolas Cage/Coen Brothers bleek een 'match made in heaven' waarmee ook Cage een goudader aanboorde: zijn ‘Hi’ McDunnough zou de eerste zijn van vele rollen waarin hij een (ex)-gevangene speelt. Cage, met elektroshockhaar en een Road Runner/Woody Woodpecker-tatoeage, wil een gezin stichten met de rechtlijnige ex-gevangenisbewaarder ‘Ed’ McDunnough (Holly Hunter) maar blijft ongewenst kinderloos. Wanhopig stelen ze een van de geprivilegieerde vijflingen van meubelmagnaat Nathan Arizona – hij kan er vast één missen.

Een sinistere John Goodman speelt de ontsnapte gevangene die Hi aanspoort om zijn slechte gewoonten weer op te pakken. Cameraman Barry Sonnenfeld trakteert ons tussendoor op een aantal surrealistische scènes, zoals de eenzame motorrijder die door het landschap van Hi's gekwelde dromen raast. In deze turbo-komedie verandert de woestijn van Arizona in een mythisch toevluchtsoord voor een gedenkwaardig stel aardige idioten.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Joel Coen

Productiejaar

1987

Productieland(en)

US

Originele titel

Raising Arizona

Lengte

94 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still Raising Arizona (Joel Coen, US 1987)
still Raising Arizona (Joel Coen, US 1987)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op