Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Ramboy

Ramboy & Sezer's Summer

IDFA: Ramboy & Sezer's Summer

Tijdens deze voorstelling zie je de film Ramboy gevolgd door Sezer's Summer.

poster IDFA 2022

Tijdens deze voorstelling zie je de film Ramboy gevolgd door Sezer's Summer.

Programma

 • Still Ramboy

  Ramboy (Matthias Joulaud & Lucien Roux, CH 2022, 31')

  Op het Ierse eiland Achill leven voornamelijk schapen. De tiener Cian woont er ook. Zijn opa Martin is schapenboer en heeft het op zich genomen Cian tijdens de zomervakantie alle kneepjes van het vak bij te brengen. De jongen helpt zijn opa graag, maar het is bijna een fulltime job. En Cian houdt ook van voetballen, zwemmen en een beetje rondhangen met zijn vrienden. Elke dag vroeg opstaan is niet gemakkelijk.

  Rustig observerend, met aandacht voor de indrukwekkende natuur, laat Ramboy zien hoe de band tussen grootvader en kleinzoon zich ontwikkelt. Martin is streng, maar Cian begrijpt dat wel; de vorige generaties moesten veel meer in het gareel lopen. In zijn dwingende aanwijzingen over het afzagen van ramshorens, het schoonmaken van de stallen en het aansturen van de schapenhonden klinkt voor de goede verstaander trots én tederheid door. Ondertussen denkt Cian na over zijn toekomst, met of zonder schapen.

 • Still Sezers Summer

  Sezer’s Summer (Marina Meijer, NL 2022, 42')

  Toen haar oudste zoon uit huis geplaatst werd, maakte dat de zaak alleen maar erger. Dus doet moeder Claudia er alles aan om de veertienjarige Sezer bij zich te houden. Maar de dreiging van uithuisplaatsing maakt Sezer alleen maar opstandiger. Tijdens een lange hete zomer in Rotterdam-Zuid komt hij ’s avonds regelmatig niet meer thuis, steelt fietsen, is soms extreem brutaal en luistert voor geen meter.

  Terwijl zijn moeder met groeiende wanhoop hulpverleners te woord staat, neemt filmmaker Marina Meijer ook de tijd om Sezers kwetsbaarheid te laten zien. Hij is een zwijgzame jongen in de fase ‘geen knuffels meer op bed, maar ze mogen ook niet weg’. Eentje die eveneens kalm kan vissen, moed moet verzamelen als hij met vrienden in de rivier springt om te zwemmen en dolt met zijn familie. Die momenten lijken soms geschoten in nostalgisch 8mm, alsof het al lome herinneringen zijn aan een laatste onbezorgde zomer.

  Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

83 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op