Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rashomon 04 0

Rashomon

Akira Kurosawa / JP, 1950

Meeslepende psychologische thriller over vier verschillende moordgetuigenissen die elkaar moedwillig tegenspreken. Rashomon vernieuwde de filmtaal en wordt alom beschouwd als één van de beste films ooit gemaakt. Rashomon is een grondig onderzoek naar de waarheid en de betekenis van rechtvaardigheid.

Rashomon 0

De psychologische thriller trekt het kennen van die waarheid in twijfel door vier mensen op te voeren die verschillende getuigenissen geven over de moord in een bos en de verkrachting van een vrouw. De uiteenlopende visies op één gebeurtenis spreken elkaar moedwillig tegen, waarmee de waarheid van steeds nieuwe kanten wordt belicht.

Regisseur Akira Kurosawa maakt daarbij ingenieus gebruik van flashbacks en een opvallend beeldvoering. Zijn meesterwerk werd een internationale sensatie en veroorzaakte een revolutie in de filmtaal.

Sindsdien is deze vertelvorm veelvuldig gekopieerd. Rashomon introduceerde de indrukwekkende nieuwe ster Toshiro Mifune in de westerse wereld. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië en de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige film.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Akira Kurosawa

Productiejaar

1950

Productieland(en)

JP

Originele titel

Rashomon

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Mubii Japan

Wie wil weten wat de Japanse film zo uniek maakt, is dit najaar in Eye op het goede adres. Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis uit het Verre Oosten, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Lees meer
campagnebeeld Mūbii Japan
Rashomon 05
Rashomon 08 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op