Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Impossible Image (Karen Pearlman, US 2023)

Restoration, Digitisation & Re-Use

Meet the Archive 2023: Restoration, Digitisation & Re-Use

Hoe veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive (gratis toegang). Zij brengen bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis, opmerkelijke restauraties en vergeten filmmakers.

poster Meet the Archive 2023

Zaterdag 3 juni vertellen curatoren en restauratoren over hun nieuwste onderzoeksprojecten; ter sprake komen onder meer bijzondere vondsten, spraakmakende schenkingen en het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers.

Gratis toegang: haal op de dag zelf een kaartje aan de kassa.

Programma

 • Karen Pearlman: Impossible Image (25')

  Beeldend kunstenaar Karen Pearlman dook in het verleden aan de hand van 99 bij elkaar gebrachte vroege films, verzameld in de dvd-box Cinema’s First Nasty Women, In The Impossible Image, een negen minuten durende doucmentaire/dansfilm remixt Pearlman scènes uit de stille film met opnamen van hedendaagse dans, waarbij ze de anarchie en het rollenspel van de vrouwen uit de jaren tien tegenover de humor, ironie en gedrevenheid van dansers uit onze tijd stelt.

 • Ansuya Blom in Film (25’)

  Ansuya Blom en curator Simona Monizza geven een inleiding bij Amazing Grace (1989, 14’), een recent voltooide restauratie van Bloms film. In haar tekeningen en films focust Blom op de misverstanden en verwarring die ontstaan als resultaat van de frictie tussen het individu en de buitenwereld, het gebruik van teksten en afzonderlijke woorden in haar werk is opvallend. Eye verwierf in 2019 alle films van Blom om een selectie digitaal te restaureren, in samenwerking met de kunstenaar.

 • Digitalisering films Ed van der Elsken (20')

  Verschillende sleutelfilms van Ed van der Elsken waren tot voor kort niet optimaal gedigitaliseerd - ze zijn nu, in samenwerking met Beeld en Geluid en de Erven Van der Elsken, opnieuw gescand en digitaal geremastered. Curator Mark Paul Meyer en John Treffers lichten het project toe aan de hand van voorbeelden; ook vertellen ze over het beschikbaar maken van Van der Elskens films op de Eye Film Player.

 • Restauratie van Twenty Four Dollar Island (Robert J. Flaherty, 1925, 14') (20')

  Twenty Four Dollar Island is een van de klassiekers van de Amerikaanse avant-garde van de jaren twintig. De enige nog bestaande 35mm-kopieën zijn bewaard gebleven in de Eye-collectie en het archief van Gosfilmofond. Die zijn door Eye gedigitaliseerd (4K) en gerestaureerd door Bruce Posner en Thomas Bakels (ALPHA-OMEGA digital). Bij de vertoning is een speciaal vervaardigde soundtrack te horen, met muziek van van Donald Sosin. Presentatie door curator Mark Paul Meyer.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

84 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive 2023

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Je komt op deze editie meer te weten over de geschiedenis van feministisch filmcollectief Cinemien, met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: vrouwen in verzet.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2023
still Amazing Grace (Ansuya Blom, NL 1989)
still Amazing Grace (Ansuya Blom, NL 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op