Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Unforgiven (Clint Eastwood, US 1992)

Revisionist Western Night

Koolhoven & Simons: Revisionist Western Night

Aan de haal gaan met de wetten van een genre? Clint Eastwood deed het in Unforgiven, voorbeeld van een ‘revisionistische western’ waarin goed en slecht niet altijd van elkaar te scheiden zijn en simplistische cowboyromantiek plaatsmaakt voor groezelige wildwestwerkelijkheid.

poster Unforgiven (Clint Eastwood, US 1992)
Een western met een native american in een van de leidende rollen, tevens bewonderaar van de psychedelische dichter William Blake? Twee bankrovers die lachend en moordend er met de buit vandoor gaan zonder dat er een 'good guy' in zicht is? Denk aan Dead Man van Jim Jarmusch en George Roy Hills Butch Cassidy and the Sundance Kid en je weet: de wetten van de western zijn er om met voeten te treden.

Koolhoven & Simons nemen je mee in de wereld van de zogeheten 'revisionistische western': een brede benaming voor films die recht doen aan de groezelige werkelijkheid van het Wilde Westen. De standaardwestern met zijn simplistische held-versus-schurk- en veeboeren-tegen-indianenscenario werd in de jaren 60 en 70 al herschreven in de spaghettiwestern, Clint Eastwood doet er in Unforgiven nog een schepje bovenop. Op klassiek-analoog 35mm-celluloid. Dat wel.

Unforgiven (Clint Eastwood, US 1992, 130')

Anti-western die de gewelddadige moraal van het Wilde Westen aan de kaak stelt. De film sleepte in 1993 vier Oscars in de wacht (o.m. voor Beste regisseur en Beste mannelijke bijrol), Clint werd genomineerd voor de Beste mannelijke hoofdrol. De ontmoeting tussen een voormalige huurmoordenaar die, gedwongen door omstandigheden, nog één keer een klusje opknapt en de sadistische sheriff Little Bill (Gene Hackman) is memorabel, om niet te zeggen huiveringwekkend memorabel…

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Clint Eastwood

Productiejaar

1992

Lengte

140 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Unforgiven (Clint Eastwood, US 1992)
still Unforgiven (Clint Eastwood, US 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op