Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Researchlabs 2023 Sandberg Mark Chung Erasing hong kong

Sandberg Instituut – Ability to Forget

Researchlabs 2023: Sandberg Instituut – Ability to Forget

Vier films van het Sandberg Instituut brengen verdwijnende mentale beelden tot leven. Ze verbuigen waarheden, zoeken ontbrekende stukken, tekenen nieuwe versies, wantrouwen wat je ziet en vertellen het opnieuw om niet te vergeten.

poster Researchlabs 2023

Herinneringen worden gemaakt door de vluchtige werkelijkheid te verwerken, archiveren, reconstrueren, beschermen, fictionaliseren, vervormen en vrijwillig of onvrijwillig te kiezen wat je vergeet.

Programma

 • The Haunted Villa of Spetses (Myrto Vratsanou, 2020, 11')

  Via dialogen tijdens een wandeling en een autorit op het Griekse eiland Spetses ontvouwt zich een film over verhalen, geruchten en misverstanden rondom een spookvilla.

  Het uitgangspunt is het verhaal van schilderes Eleni Altamoura. Gesprekspartners raken steeds weer afgeleid door het landschap en de verhalen die deze met zich meedraagt. Ze dwalen af van het hoofdverhaal, maken verkeerde veronderstellingen, verdraaiingen en speculaties. Zo roepen ze vragen op over academisch onderzoek en subjectieve hervertellingen. Ze vullen de gaten van wat ze niet weten of zich verkeerd herinneren op met wat hun omgeving ze biedt. De politiek en de geschiedenis van het eiland worden opgeroepen door de natuurlijke materialen, de architectuur, de infrastructuur en het weer.

 • Short On Memory (Atefeh Alaeddin, 2021, 8')

  Een combinatie van installatie, video en essay. En een verlangen om de grenzen van feit en fictie op te zoeken. Herinneren is een onzichtbare voorstelling, die onopgemerkt in ons persoonlijke en sociale leven haar plaats inneemt.

 • Phantom Pain (Mark Chung, 2019-2023, 14')

  De graffiti bestaat uit de twee Chinese karakters 'Hong Kong', als onderdeel van een slogan die nu verboden is in de stad. De menigte werd verdreven door brandende rook en een rij schilden voordat de slogan kon worden afgemaakt, waardoor alleen 'Hong Kong' op de granieten muur van de Bank of China bleef staan. De arbeiders van het gebouw boenden haastig de teksten van de muur en de stenen leeuwen weg voordat ze konden drogen.

 • Five Perspectives Melting Into One (Ada Finci Terseglav, 2022, 22')

  Vijf familieleden kijken terug op een belangrijke tijd die ze samen hebben meegemaakt, maar elk vanuit hun eigen perspectief. Collectief weven ze een geheugenlappendeken, een portret in fragmenten, een blik op een specifiek moment in de tijd.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

61 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Researchlabs 2023

Tijdens de jaarlijkse ResearchLabs is Eye een ontmoetingsplaats voor studenten van academies en universiteiten die samenkomen om er hun eigen werk te presenteren en dat van anderen te bekijken.

Lees meer
Researchlabs 2023 VR Academy
Researchlabs 2023 Sandberg Atefeh Alaeddin
Researchlabs 2023 Sandberg Ada Finci Terseglav
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op