Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Screamqueen 1

Scream, Queen! My Nightmare on Elm Street + A Nightmare on Elm Street 2

Het verhaal achter de 'gayest horror movie ever made', de horrorklassieker A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge. Double bill van de documentaire Scream, Queen! My Nightmare on Elm Street (2019) en de speelfilm A Nightmare on Elm Street 2 (1985) op 35mm uit de Eye-collectie. In samenwerking met Roze Filmdagen en filmfestival Imagine.

Screamqueen poster

Het meest opvallende element van de horrorcultklassieker A Nightmare on Elm Street-sequel Freddy”s Revenge is wellicht de homoseksuele ondertoon van het scenario. Deze fascinerende documentaire gaat over de verhalen achter de “gayest movie ever made” en de invloed ervan op het publiek en de acteurs. De film maakte destijds van Robert Englund als Freddy Krueger een popcultuuricoon, maar van tegenspeler Mark Patton (de eerste mannelijke “scream queen”) is nooit meer iets vernomen. Na 30 jaar in afzondering te hebben geleefd, vertelt hij over hoe zijn Amerikaanse droom een ​​nachtmerrie werd ten tijde van de homofobe aids-crisis in Hollywood.

om zeep

In de de documentaire zien we hoe Freddy 2 de carrière van hoofdpersoon Mark Patton totaal om zeep heeft geholpen omdat de film werd gelabeled als the gay Freddy. En dat was precies tijdens de opkomst van aids, waardoor alles wat riekte naar homoseksualiteit in de ban werd gedaan. Acteurs gingen terug in de kast en veel producties vereisten een bloedtest voordat je een contract mocht tekenen. Patton dook onder in Mexico waar hij een winkeltje runt, maar nu praat hij hier voor het eerst over. Hij toert zelfs door de VS waar hij er nu achterkomt hoe belangrijk de film was voor jonge homo's die eindelijk zichzelf op het scherm zagen, en dat in een hele bekende horrorfilm.

scheermesjes

Aansluitend op 35mm: A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge, het vervolg op Wes Cravens befaamde low budget-griezelfilm, over een fantasiemoordenaar met scheermesjes aan zijn vingers. Vijf jaar later trekt een nieuwe familie in het verdoemde pand in de Elmstraat.

Details

A nightmare on elm street 2 2
Screamqueen 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op