Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Nuisance Bear 2

Shorts: Being Tamed

De relatie tussen mens en dier wordt prachtig in beeld gebracht in deze bijzondere korte films. Zij stellen de vraag: wie temt wie? In dit verzamelprogramma zie je: Nuisance Bear, Adjusting en Herd.

poster IDFA 2021
De relatie tussen mens en dier wordt prachtig in beeld gebracht in deze bijzondere korte films. Zij stellen de vraag: wie temt wie? In dit verzamelprogramma zie je: Nuisance Bear, Adjusting en Herd.

Programma

 • Nuisance Bear (Jack Weisman & Gabriela Osio Vanden, CA 2021) (15 min.)

  Churchill, een kuststadje in het noorden van Canada, ligt langs de migratieroute van de ijsbeer. Bepakt met telefoons en camera’s stromen toeristen jaarlijks naar de ‘Polar Bear Capital of the World’ in de hoop een glimp op te vangen van de dieren in het wild. Tegelijk hebben de wildwachters in Churchill tot taak om bewoners te beschermen tegen al te ver oprukkende beren. Hoe beleven deze dieren dat menselijke geduw en getrek eigenlijk zelf?

  Met fraaie, kalme camerabewegingen volgt Nuisance Bear het perspectief van zo’n beer, die in deze korte film sjokkend en dolend zijn weg probeert te vinden. Over het asfalt langs geparkeerde auto’s, of bonzend op een gesloten poort. Een opvallende vreemdeling in de bewoonde wereld. Terwijl de beheerdiensten in trucks en helikopters steeds dichterbij komen, ontspint zich een spannend kat-en-muisspel. Dit verhaal over twee botsende werelden wordt woordeloos verteld met schitterende beeldcontrasten.

 • Adjusting (Dejan Petrović, RS 2021) (20 min.)

  Wat betekent vrijheid? En kan het in sommige gevallen beter zijn om opgesloten te zitten, met een dak boven je hoofd en eten, zelfs als je daarvoor moet werken? Dejan Petrović stelt deze vragen indirect door zijn bijzonder geframede beelden van een overvol hondenopvangcentrum in Servië, waar de honden in troosteloze hokken achter gaas zitten.

  De observerende camera filmt consequent op dezelfde hoogte; het hoofd van de man die honden als de slimme, ruigharige Vanja verzorgt en traint, valt altijd buiten beeld. Pas aan het einde van deze korte film wordt duidelijk waarom. Ondertussen heeft Vanja dan al je hart – en dat van de aanvankelijk wat norse trainer – veroverd met haar schrandere blik en aanhankelijke manieren.

  Adjusting, een film die op instructies, correcties en loftuitingen richting Vanja na geheel woord- en commentaarloos is, zet aan tot nadenken over wat mensen en dieren van elkaar kunnen leren, en wat daar de beste manier voor is.

 • Herd (Omer Daida, IS 2021) (37 min.)

  Itamar fokt vee dat bestemd is voor de slacht. Zijn tienjarige dochter Na’ama groeit samen op met de dieren en worstelt steeds vaker met hun lotsbestemming. Hoe ouder ze wordt, hoe vaker ze haar vader ervan probeert te overtuigen dat het boerenbedrijf er misschien ook anders uit kan zien. Tegelijkertijd kijkt ze huizenhoog tegen hem op en helpt ze zonder morren in de stallen.

  Tijdens rustige momenten bespreekt ze filosofische leven en dood-thema’s met Itamar, die zelf ook een duidelijke visie heeft op deze zaken. Als een fly on the wall registreert filmmaker Omer Daida het dagelijks leven op de Israëlische boerderij, van het lammeren van de ooien en het rondscharrelen van de honden tot sferische beelden van de kudde in opstuivend zand. We zien hoe Na’ama haar uiterste best doet om haar vader bij te staan. Vaak wordt de camera gericht op het gezicht van deze jonge protagonist: haar vragen en innerlijke strijd zijn regelmatig goed te zien.

  In trefzeker gekozen scènes wordt een integer en intiem vader-dochterportret opgebouwd, waarin complexe kwesties als leven en dood, opgroeien, conflicterende visies en familiebanden ruim aan bod komen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Adjusting 1
Still Herd 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op