Song 23: 23rd Psalm Branch
Stan Brakhage / US, 1968 / 64 min.
Na de korte abstracte klassieker Mothlight van Stan Brakhage starten we de 8mm-projector die in de zaal staat voor een unieke vertoning van de Normal 8mm-print van 23rd Psalm Branch, Brakhage's fenomenale reactie op de Vietnamoorlog.
23rd Psalm Branch is onderdeel van de 8mm-filmcyclus Songs en werd in 1966 gemaakt als reactie op de Vietnamoorlog: een abstracte 'apocalyps van de verbeelding'. Stan Brakhage rekte de taal van 8mm-cinema op tot het uiterste met deze fenomenale film. 23rd Psalm Branch combineert staccato-beelden van oorlog, waarschijnlijk afkomstig uit journaals, met Brakhage's eigen dagboekfilms en knipperende blokken rood en bruin, die weer contrasteren met beelden van geboorte en het leven: hel en hemel als twee kanten van dezelfde medaille.
De film is stil. Je hoort alleen het zachtjes ratelen van de projector. 23rd Psalm Branch werd voor deze unieke voorstelling bij uitzondering uitgeleend door het Oostenrijks Filmmuseum.
The Songs-cyclus
The Songs is Stan Brakhage's cyclus van stille 8mm-kleurenfilms. Tijdens een bezoek aan New York City in 1964 werd Brakhage's 16mm-filmapparatuur gestolen. Omdat Brakhage de kosten van het vervangen van de apparatuur niet kon betalen, koos hij ervoor om goedkopere 8mm-filmapparatuur te kopen, die op dat moment op de markt werd gebracht voor amateur-homemovies. The Songs vormden Brakhages eerste werken op 8mm. In totaal bestaat de cyclus uit 31 delen, die op één na allemaal op de een of andere manier genummerd zijn
Er is ook werk van Stan Brakhage te zien op de tentoonstelling Underground in Eye.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Stan Brakhage
Productiejaar
1968
Productieland(en)
US
Originele titel
Song 23: 23rd Psalm Branch
Lengte
64 min.
Taal
zonder
Ondertiteling
ZONDER
Drager
8mm
Onderdeel van
Underground
Eye Filmmuseum zet dit najaar de schijnwerpers op de Amerikaanse avant-gardecinema van de jaren zestig. In de tentoonstelling en het omvangrijke filmprogramma zijn zowel iconische als minder bekende films opgenomen en wordt de explosie aan vormexperimenten in de experimentele film van die periode belicht. Te zien is werk van sleutelfiguren in de avant-gardecinema, onder wie Jonas Mekas, Maya Deren en Stan Brakhage, naast films van makers uit de wereld van de beeldende kunst, met Bruce Conner, Yayoi Kusama, Yoko Ono en Andy Warhol als bekende namen. Dit alles tegen de roerige achtergrond van een maatschappij in beweging.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.