Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still State of Dogs

State of Dogs

Peter Brosens, Turmunkh Dorjkhand / BE, NL, DK, FI, 1998 / 88 min.

De ziel van straathond Baasar mag vrij rondwaren in dit poëtische reisverhaal, dat zich afspeelt rond de rokerige steden en ongerepte steppes van Mongolië. Muziek, mythes, sociaal commentaar en filosofische bespiegelingen, allemaal in één film.

poster IDFA 2021

Eind jaren negentig wonen er in Ulaanbaatar zo veel zwerfhonden dat de dieren van overheidswege bij bosjes worden doodgeschoten. Ook viervoeter Baasar sneuvelt, precies op de dag dat een grote zonsverduistering een mystieke schaduw over Mongolië werpt. Zo begint State of Dogs, een wonderlijk, poëtisch reisverhaal met bovennatuurlijke elementen.

Het lichaam van Baasar mag dan levenloos op de koude steppe liggen, zijn ziel is nu juist vrij om overal heen te gaan. Voordat hij terugkeert als mens, zo vertelt een voice-over, trekt het dier langs de plekken waar hij vroeger leefde. Kijkers reizen zo in verschillende jaargetijden mee met een herdersfamilie, om later weer in de rook van een vervuilde stad te belanden.

Kalm trekt intussen de Mongoolse folklore voorbij, waarbij ook een hoogzwangere vrouw en de legende van een zonverslindende draak een rol spelen. Muziek, mythes, sociaal commentaar en filosofische bespiegelingen: alles komt samen in het betoverende State of Dogs. De film won in 1998 prijzen op verschillende festivals, waaronder de Grand Prix van het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Peter Brosens, Turmunkh Dorjkhand

Productiejaar

1998

Productieland(en)

BE, NL, DK, FI

Lengte

88 min.

Taal

Mongolian

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op