Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tempestad (Tatiana Huezo, MX 2016)

Tempestad

Tatiana Huezo / MX, 2016 / 105 min.

Tweede lange documentaire van de Salvadoraans- Mexicaanse regisseur Tatian Huezo schildert in vrije, associatieve vorm de impact van de drugshandel op Mexico en zijn inwoners, door de ogen van twee vrouwen – zij vertellen voornamelijk in voice-over.

poster Tempestad (Tatiana Huezo, MX 2016)
In 2006 verklaarde de Mexicaanse regering de oorlog aan de vele drugskartels dii het land teisteren. De gevolgen zijn bekend: het land werd een narcostaat waar de drugsmaffia de lakens uitdeelt. De regering stuurt het leger de straat op, maar krijgt geen greep op de kartels, raakt er soms mee verweven. De bevolking leeft in angst, corruptie verspreidt zich.

De film verhaalt van de geschiedenis van twee vrouwen, Miriam en Adela. Adela, een circusartieste vertelt over haar dochter Monica, die spoorloos verdween en, waarschijnlijk, in de prostitutie is beland. Miriam werd op klaarlichte dag gekidnapt en opgesloten in een - door een kartel - gerunde gevangenis. De aanklacht: mensenhandel. Als haar familie geen geld betaalde, zou ze worden vermoord.

Zondebokken

iriam blijkt een van de vele ‘pagadores’, zondebokken die geld opbrengen: de regering laat willekeurig mensen oppakken en sluit ze op, om de indruk te wekken dat ze misdaadbendes oprolt. En werkt daarvoor zelfs samen met de kartels.

Huezo laat Miriam haar verhaal vertellen als ze, vrijgelaten, met de bus naar Cancun reist, een trip van tweeduizend kilometer. De associatief gemonteerde beelden van de reis geven de kijker ruimte het verhaal van Miriam tot zich door te laten dringen.

Vertoning bij El Eco, de natuurdocumentaire die een andere kant van Mexico belicht: het leven in het wonderschone dorpje El Eco, waar een kleine gemenschap zich genesteld heeft te midden van uitgestrekte natuur.

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Tatiana Huezo

Productiejaar

2016

Productieland(en)

MX

Originele titel

Tempestad

Lengte

105 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

still Tempestad (Tatiana Huezo, MX 2016)
still Tempestad (Tatiana Huezo, MX 2016)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op