Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Solo la luna comprenderá (The Moon Will Contain Us) (Kim Torres, CR 2023)

Terra Nova

Terra Incognita: Terra Nova

Shorts die de (ont)(be)tovering van de natuurlijke wereld onderzoeken - het mooie, het lelijke, de vreugde en de pijn. Gevolgd door een speciaal expanded cinema 'openingsritueel' door kunstenaar Daniella Valz Gen.

poster PvdT Aileen Ye – Terra Incognita
Dit programma opent met een verzameling korte films uit Costa Rica, de VS en Vietnam om stil te staan bij de verschillende mate waarin we ons verbinden en loskoppelen van de elementen en de wereld om ons heen. Van teder thuiskomen tot eenzaamheid en schade veroorzaakt door het menselijke ego: we reizen diep in de psyche van de mensheid en onze relatie met deze wereld.

Als een manier om ons zachtjes door dit tweedaagse programma te leiden, zullen we een 'ritueel' openingsoptreden hebben van de in Londen gevestigde Peruaanse kunstenaar Daniella Valz Gen, die deze elementaire filmische reis in zal luiden met een speciale expanded cinema performance.

Programma

 • still Solo la luna comprenderá (The Moon Will Contain Us) (Kim Torres, CR 2023)

  Solo la Luna Comprenderá (Only the Moon Will Contain Us) (Kim Torres, CR 2023, 18’)

  Terwijl een magische maan in de schemering kruipt, verstrengelen verschillende tijdlijnen zich in de stad Manzanillo aan de Caribische kust van Costa Rica. Jongeren en ouderen komen samen in een verhaal waarin de stad kan bestaan zoals ze is: zowel mooi als vergeten, mysterieus en eentonig. Als in een droom of in een herinnering, waarin documentaire en sciencefiction worden gecombineerd, is dit verhaal een zoektocht naar de complexiteit van wat het betekent om op te groeien in een plaats als Manzanillo.

 • still Ida Western Exile (Courtney Stephens, US 2014)

  Ida Western Exile (Courtney Stephens, US 2014, 9’)

  Deze film vermengt fantasieën over reizen naar het Westen met de creatieve visie van Georgia O'Keeffe en vertelt over vrouwen die op zoek gaan naar eenzaamheid. Stephens onderzoekt hoe dit soort afzondering eruit zou kunnen zien voor een vrouw die leeft in de huidige wereld van informatie-overload.

  Een goederentrein rolt door de stoffige gele uitgestrektheid van de vallei, waar bergen en rotsformaties in de verte blijven hangen, terwijl de hoofdpersoon de wens uitdrukt om in het volle zicht te verdwijnen, een stipje midden in deze open, lege ruimte.

 • still The Sounds of Cannons (Tuan Andrew Nguyen, VN 2021)

  The Sounds of Cannons (Tuan Andrew Nguyen, VN 2021, 10’)

  Bij de bombardementen op verschillende regio's in Vietnam, Laos en Cambodja tijdens de Vietnamoorlog (1955-1975) door het leger van de Verenigde Staten – beschouwd als het grootste luchtbombardement in de menselijke geschiedenis – bleef een hoop niet-geëxplodeerde munitie ondergronds verborgen.

  De film volgt een deel van deze niet-geëxplodeerde munitie en geeft deze via een animistische transformatie een stem. Vanaf de val tot de ontploffing in de regenwouden van Vietnam biedt het een afsluiting van een dreigend verhaal dat al tientallen jaren in de wacht stond.

 • Daniella Valz Gen (© Rowan Powell, courtesy Daniella Valz Gen)

  Live: Aerology - Of Clouds, Air, Chemtrails and Condensation (30')

  Een voorspellende lezing van veranderende vormen in de lucht. Een 'openingsritueel' dat ons rondleidt door Terra Incognita, een uitgebreide expanded cinema performance die ter plekke wordt onthuld.

 • Daniella Valz Gen (© Rowan Powell, courtesy Daniella Valz Gen)

  Bio: Daniella Valz Gen

  Daniella Valz Gen onderzoekt de poëtische ervaring door middel van verschillende vormen van lezen, schrijven, optreden en maken. Valz Gen, geboren in Peru en gevestigd in Londen, is geïnteresseerd in een relationele en responsieve benadering van land, plaats en het anders-dan-menselijke. Hun werk benadrukt de kloof tussen talen, culturen en waardesystemen als gebieden waar potentiële nieuwe betekenissen kunnen ontstaan.

  Het werk van Valz Gen was onder meer te zien op Glasgow International, SPILL Festival, Aichi Triennale en Gropius Bau . Subversive Economies, hun eerste poëziebundel, werd in 2018 gepubliceerd door PSS Press. Hun teksten zijn te zien in The Happy Hypocrite, Map Magazine, Salt en anderen. Momenteel is hen Writer in Residence bij Whitechapel Gallery, Londen.

De films in dit programma zijn Engels gesproken of ondertiteld.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

77 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Programmeurs van de Toekomst 2024

Drie nieuwe Programmeurs van de Toekomst presenteren in juli hun filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Met films tegen de wanhoop, een kleurrijke trip door de menselijke psyche via animatiefilms, en cinema die je zintuigen op scherp stelt.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst 2024
still Ida Western Exile (Courtney Stephens, US 2014)
Daniella Valz Gen (© Rowan Powell, courtesy Daniella Valz Gen)
still Annea Lockwood: A Film About Listening (Sam Green, US 2021)

Eye Film Player

Programmeur van de Toekomst Aileen Ye selecteerde zeven films om thuis te kijken: luisteren naar de wind, een berg die zich herinnert, lava als bloed in het landschap. Verschillende films zijn gratis te bekijken.

Bezoek de Eye Film Player

Mede mogelijk gemaakt door

logo Fonds 21
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op