Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The autobiography of nicolae ceausescu 03

The Autobiography of Nicolae Ceausescu

Andrei Ujica / RO, FR, DE, 2010 / 180 min.

Meer dan twintig jaar regeerde Nicolae Ceausescu zijn volk met ijzeren vuist, totdat de 'Wakende  Eik der Karpaten' op 25 december 1989 zijn roemloze einde vond voor een vuurpeloton. Van de publieke optredens van deze voormalige boerenzoon die zich van leerling-schoenlapper tot absoluut communistisch heerser opwerkte, heeft Ujica een vervreemdende politieke satire gemonteerd.

Poster autobiography of nicola the

De Grote Ceausescu Show toont de dictator tijdens toespraken in gietijzeren marxistisch-leninistisch idioom, op rondleidingen door fabrieken en staatsboerderijen - zie hoe de Conducator een dialectisch gekweekte tomaat bevoelt! - , op reis naar China en Noord-Korea en tijdens allerhande regionale festiviteiten. En steeds wordt Hij toegejuicht.

Regisseur Andrei Ujica in NRC Handelsblad over de teloorgang van de socialistische idealen: 'Het einde van het communisme is het grootst denkbare intellectuele failliet in de cultuurgeschiedenis.'

eigenzinnig

Andrei Ujica (1951, Timisoara, Roemenië) studeerde letteren aan de universiteiten van Timisoara, Boekarest en Heidelberg. Vanaf 1968 publiceerde hij een gestage stroom romans, dichtbundels en essays. Sinds 1981 leeft Ujica in Duitsland, waar hij in 1990 zijn eerste film maakte. Als emigrant bleef Ujica geïnteresseerd in de geschiedenis van Oost-Europa en Rusland.

Zijn eigenzinnige documentaires Videogramme einer Revolution (1992), Kamera und Wirklichkeit (1992, tv-productie), Out of the Present (1995) en Unknown Quantity (2005) waren eerder op het International Film Festival Rotterdam te zien.

montage

Bij de voorstelling op 9 januari is Dana Bunescu, de editor van de film, aanwezig. Dominique Nasta, schrijfster van boeken over de Roemeense cinema en professor Filmstudies, gaat met haar in gesprek (voertaal: Engels). Opvallend is de montage van de film, waarin scènes zijn opgebouwd die niet als zodanig bestonden in de rushes.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Andrei Ujica

Productiejaar

2010

Productieland(en)

RO, FR, DE

Originele titel

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

Lengte

180 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
The autobiography of nicolae ceausescu 02
The autobiography of nicolae ceausescu 01
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op