Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Empty Center 1

The Empty Center

Hito Steyerl / DE, 1998 / 62 min.

Steyerls afstudeerfilm uit 1998 werpt een fijnzinnige blik op de geschiedenis van het centrum van Berlijn. Na de val van de Muur werd dit voormalige niemandsland de grootste bouwput van Europa, waar nieuwe, onzichtbare muren werden opgetrokken.

poster IDFA 2021

Als een filmende archeoloog onderzocht Hito Steyerl – eregast van IDFA 2021 – in haar afstudeerproject Die leere Mitte (1998) het stuk grond tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn. De Potsdamer Platz was ooit het centrum van de stad en moest dat na de val van de Muur in 1989 opnieuw worden. Maar zoals geschiedenis zich niet zomaar laat uitwissen, zo hebben ook muren een leven nadat ze zijn afgebroken.

Steyerl toont nieuwe en oude begrenzingen, legt de xenofobie en het racisme vast dat na de eenwording van Duitsland steeds vaker opduikt, zet vraagtekens bij de door multinationals gefinancierde heropbouw en laat zien dat gentrificatie weinigen ten goede komt. De documentaire is veel meer dan een tijdsbeeld. Het is een knap gemonteerde, kaleidoscopische duik in het verleden van het Berlijnse centrum, van de verwoesting en renovatie van het Rijksdaggebouw tot de daar bepaalde grenzen van het koloniale Duitsland. Het centrum is een plek waar, zo blijkt, altijd mensen worden uitgesloten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hito Steyerl

Productiejaar

1998

Productieland(en)

DE

Lengte

62 min.

Taal

German

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still The Empty Center 2
Still The Empty Center 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op