Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Portret diana ozon 03 kleur foto mathilde mupe 2016

The Ex + Diana Ozon

Portret Diana Ozon: Mathilde muPe, 2016 & José Melo, 1985

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

In 1979 ontstond the Ex als een punkband in de Amsterdamse en Noord-Hollandse kraakscene. Hun eerste LP, Disturbing Domestic Peace, werd een klassieker van de kraakbeweging, niet in het laatst door de treffende hoes waarop een ME”er de bijl heft om een deur kort en klein te slaan. De plaat is in 2001 op CD heruitgebracht.

G.W. Sok (zang), Terrie (gitaar), René en Ome Geurt vormden de originele bezetting. Van hen is alleen Terrie nog in de band, Sok hield het na dertig jaar en meer dertienhonderd optredens in 2009 voor gezien, zanger Arnold de Boer (Zea) stapte energiek in Soks schoenen.

The Ex legde zich niet vast op een stijl maar experimenteerde volop, van hoekige punk tot free jazz, van wereldmuziek tot improv en folk. Ze hebben ze hun DIY-mentaliteit nooit losgelaten, reden waarom de band als inspiratiebron geldt voor veel beginnende bands.Om 23.00 staat DJ Mulat (Filth & Glory) achter de tafels voor een vette set.

In Cinema 2 is een ruime selectie (tweedehands) punkplaten te koop in de distro”s van Gummo Punks, Independent Outlet en Darcy Trash. Er is een bar in de zaal. Er zijn bij de film zit- en staanplaatsen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op