Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Painter

The Painter

Oliver Hirschbiegel / DE, CH, 2021 / 95 min.

Ben Becker speelt de Duitse schilder Albert Oehlen, onder regie van Oehlen zelf. De resulterende docufictie schept met zichtbaar genoegen verwarring over auteurschap, de mythe van de geniale kunstenaar en de grens tussen ironie en authenticiteit. 

poster IDFA 2021

De beroemde Duitse schilder Albert Oehlen heet ons welkom in zijn atelier, waar hij ons deelgenoot maakt van zijn scheppingsproces. We zien hem worstelen met het witte canvas, mompelen over balans, filosoferen over kleuren en huilen als het doek “niet tegen hem praat”. Uiteindelijk is het werk klaar: een abstracte compositie zoals Oehlen er vele heeft gemaakt. Alleen… de man met de kwasten is niet Oehlen, maar acteur Ben Becker, die Oehlen speelt onder regie van de kunstenaar zelf.

Oehlen heeft zijn hele carrière gebouwd op het onderuithalen van vooronderstellingen en het oproepen van vragen, en dat doet hij nu weer. Is Oehlen als bedenker van het werk de auteur van het geproduceerde schilderij, of Becker, die in deze documentaire genrebender de werkelijkheid “speelt” en het idee uitvoert? En wat betekent dat voor de esthetische, financiële en ethische waarde van het kunstwerk? Het soms hilarische spel tussen ironie en authenticiteit haalt de mythe van de geniale kunstenaar genadeloos onderuit.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Oliver Hirschbiegel

Productiejaar

2021

Productieland(en)

DE, CH

Lengte

95 min.

Taal

German

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op