Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: The Phantom Carriage (Körkarlen) (Victor Sjöström, SE 1921) (soundwave)

The Phantom Carriage

Bekijk trailer

Victor Sjöström / SE, 1921 / 106 min.

Maar liefst zestien componisten componeerden een nieuwe elektroakoestische score voor deze baanbrekende stille film, favoriet van Ingmar Bergman. Première van deze nieuwe score, live uitgevoerd door het Metropole Orkest.

poster The Phantom Carriage (Körkarlen) (Victor Sjöström, SE 1921)

Vermaarde stille film, gebaseerd op het boek van Selma Lagerlöf (1858-1940), de schrijfster van Nils Holgerssons wonderbare reis. Regisseur Sjöström overtuigt als een verlopen man die aan gene zijde door het stof gaat. Als straf voor zijn gewetenloze bestaan moet hij na zijn onfortuinlijke dood een jaar lang met een koets overleden zielen inzamelen. Maar voordat hij begint krijgt hij van zijn voorganger een rondleiding door de tijd, een tocht die duidelijk maakt hoeveel ravage hij heeft aangericht. The Phantom Carriage was een baanbrekende film – en favoriet van Ingmar Bergman – vanwege de non-lineaire verteltrant en de overlappende beelden (dubbele belichting).

Nieuwe score

Voor deze filmklassieker wordt een nieuwe elektroakoestische score uitgevoerd door een 22-koppig ensemble van het Metropole Orkest met onder andere Sterre Konijn (zang, theremin) en Jorrit Tamminga (live electronics). Deze nieuwe score is gecomponeerd door maar liefst zestien Nederlandse componisten in nauwe samenwerking onder leiding van Bob Zimmerman.

Het project is financieel mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, SENA Performers, Buma Music-in-Motion, Investeringsfonds Muziek 2 (met dank aan de Kunstenbond/VCTN), en Eye Filmmuseum. Een initiatief en productie van het MiMM (Muziekinstituut MultiMedia - mimm.nl).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Victor Sjöström

Productiejaar

1921

Productieland(en)

SE

Originele titel

Körkarlen

Lengte

106 min.

Taal

live music, no dialogue

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Phantom Carriage (Körkarlen) (Victor Sjöström, SE 1921)
still The Phantom Carriage (Körkarlen) (Victor Sjöström, SE 1921)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op