Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Seventh Bullet (Ali Khamraev, SU 1972)

The Seventh Bullet

Ali Khamraev / SUHH, 1972 / 81 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. Deze epische western in Sovjetidioom (‘eastern’) schildert de clash tussen het atheïstische Rode Leger en rebellen in Oezbekistan, de republiek waar eeuwenoude islamcultuur leidend is.

poster The Seventh Bullet (Ali Khamraev, SU 1972)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte, maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie; daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen.

Buiten de Sovjet-Unie is dit bijzondere cinematografische erfgoed nauwelijks te zien geweest. Het door Ismaoilava samengestelde filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Verzetsbeweging

Saodat Ismailova over The Seventh Bullet: "Dit is een geweldige film voor een groot publiek: een western die zich afspeelt in de periode dat de Oezbeekse Sovjetrepubliek werd opgericht. De Basmachi-beweging werd door de Sovjets weggezet als bandietenbende, maar eigenlijk was het een verzetsbeweging. De grote Oezbeekse actrice Dilorom Kambarova was Khamraevs muze. Ik heb beelden van haar gezicht uit deze film gebruikt voor mijn werk Her Right, dat in de tentoonstelling te zien is."

'Wie het werk van Ali Khamraev ziet, zal mijn eigen werk beter begrijpen. Khamraev behoort tot een generatie filmmakers die zijn stijl ontwikkelde tijdens de dooi van Chroesjtsjov en de Oezbeekse film echt tot leven bracht. Hij is niet alleen belangrijk voor Centraal-Azië, maar voor de cinema in algemene zin. Ik ben heel blij dat zijn films in Eye draaien, want het is een kwestie van tijd tot zijn werk herontdekt wordt en het is belangrijk deze filmmakers te vieren nu ze er nog zijn."

Op 21 maart is Ali Khamraev te gast bij Eye voor een gesprek met Saodat Ismailova. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ali Khamraev

Productiejaar

1972

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Sedmaya pulya

Lengte

81 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
still The Seventh Bullet (Ali Khamraev, SU 1972)
still The Seventh Bullet (Ali Khamraev, SU 1972)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op