Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cathelijne blok kopie

The TittyMag vs Michael Mann

Vrouwen spelen in de uitgesproken masculiene wereld van regisseur Michael Mann een ondergeschikte rol. Onderwerp je zijn oeuvre aan de Bechdeltest, dan zal vermoedelijk geen film er zonder kleerscheuren doorheen komen. Neem Heat (1995) en probeer eens niet te denken aan de scène in het wegrestaurant waar de door Al Pacino gespeelde politieman de door Robert De Niro gespeelde gangster de wacht aanzegt. 'Brother, you are going down.' Mann laat de ontmoeting uitgroeien tot een macho-krachtmeting van mythische proporties.

Poster heat and vice films of michael mann

Of is deze observatie te simpel en valt er méér te zeggen over de mannen én de vrouwen in de films van Mann? Feministisch kunstcollectief The TittyMag, dat in maandelijkse Titty Talks met gasten en publiek in gesprek gaat over feminisme, inclusiviteit en empowerment, buigt zich in Eye over de masculiene en feminieme tendenzen in het oeuvre van de Hollywoodregisseur. Zijn Manns mannen wel zo stoer als ze zich voordoen? Zijn zijn vrouwen misschien toch sterker dan ze op het eerste gezicht lijken? Kortom: hoe verhoudt Manns universum zich tot het huidige feministische discours?

Titty Talks opent met een rondvraag die uitmondt in een dialoog, waarbij het niet om goed of fout draait: verschillende meningen mogen naast elkaar bestaan. Zo blijft feminisme toegankelijk voor iedereen die mee wil praten. Gastsprekers zijn deze avond journalist en feminist Milou Deelen, tv-presentatrice en regisseuse Linda Hakeboom, non-binary regisseur en danser Thorn / Roos de Vries, en Mehri Zamanbin, onderzoeker bij de UvA, gespecialiseerd in gender & seksualiteit, en medeoprichter van Wonda Women. Spokenwordartist en journalist Zaïre Krieger en schrijver/presentator Cesar Majorana zullen een column voordragen. Gespreksleider is Cathelijne Blok, oprichtster van TittyMag.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Zijn helden zijn existentiële eenlingen, stuk voor stuk doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of naar de hel leidt.

Lees meer
campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann
Mehri zamanbin kopie
still My Happy End (Milen Vitanov, DE 2008)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op