Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Through a Glass Darkly (Sasom i en spegel) (Ingmar Bergman, SE 1961)

Through a Glass Darkly

Ingmar Bergman / SE, 1961 / 89 min.

Ingmar Bergmans winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film volgt het bijna uiteenvallen van een gezin op vakantie, terwijl een vrouw gekweld wordt door een geestesziekte.

poster Through a Glass Darkly (Sasom i en spegel) (Ingmar Bergman, SE 1961)

Ingmar Bergman woonde meer dan 40 jaar op het het Zweedse eiland Fårö, waar hij verschillende films opnam. Bergman bezocht Fårö voor het eerst in 1960, toen hij locaties aan het scouten was voor Through a Glass Darkly. Het was liefde op het eerste gezicht. "Ik kan me mijn leven niet voorstellen en hoe het zou zijn verlopen als ik Fårö niet had gehad", zei hij in een interview in 2003.

Naar aanleiding van de première van Bergman Island (Mia Hansen-Løve, 2021) vertonen we in Restored & Unseen de door het eiland geïnspireerde klassiekers Through a Glass Darkly en Hour of the Wolf.

In Through a Glass Darkly is een gezin op vakantie op het afgelegen eiland Fårö. Hier wordt hun toch al fragiele band op de proef gesteld wanneer dochter Karin (geweldige rol van Harriet Andersson) ontdekt dat haar vader haar schizofrenie gebruikt voor zijn eigen literaire roman. De vader (Gunnar Björnstrand), Karins echtgenoot (Max von Sydow) en haar jongere broer (Lars Passgård) kunnen niet voorkomen dat Karin steeds verder in de afgrond van de geestesziekte afdaalt.

Digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1961

Productieland(en)

SE

Originele titel

Såsom i en spegel

Lengte

89 min.

Taal

Swedish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Through a Glass Darkly (Sasom i en spegel) (Ingmar Bergman, SE 1961)
still Through a Glass Darkly (Sasom i en spegel) (Ingmar Bergman, SE 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op