
UMA OUTRA HISTORIA – Four Films on Labor Rights for Women in Brazil
Eye International Conference: UMA OUTRA HISTORIA – Four Films on Labor Rights for Women in Brazil
Wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, filmmakers en studenten van over de hele wereld komen jaarlijks samen op de Eye International Conference om actuele kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken. De editie van 2022, 'Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices', richt zich op het vertekende beeld van onze wereldwijde audiovisuele geschiedenis, met name de ondervertegenwoordiging van digitaal audiovisueel erfgoed uit de Global South.

Deze vier films over de arbeidsrechten van vrouwen in Brazilië belichten de belangrijke bijdragen van vrouwelijke filmmakers aan het documentairegenre in Brazilië. Deze korte feministische films – oorspronkelijk vertoond op televisie, in regionale feministische filmclubs en op internationale filmfestivals – gaan in op belangrijke arbeidsconflicten in bijvoorbeeld de bordelen van São Paulo's Boca do Lixo en de textielmarkten van Santa Cruz do Capibaribe in de noordoostelijke regio van Brazilië.
Een programma samengesteld door Another Gaze en Cinelimite.
Gepresenteerd door William Plotnick (Cinelimite) en Matheus Pestana (Cinelimite)
Programma
Creche-Lar (Maria Luiza d'Aboim, BR 1978, 8')
In de jaren zeventig maakte filmmaakster Maria Luiza d'Aboim deel uit van het Centrum voor Braziliaanse Vrouwen (CMB), een feministische organisatie die een forum bood om na te denken over de plaats van de vrouw in de samenleving. Het gebrek aan crèches en de dringende behoefte aan openbare infrastructuur om moeders te helpen met kinderopvang waren terugkerende discussiepunten in het centrum. D'Aboim's eerste film, Creche-Lar (Dagopvang thuis), documenteert de zoektocht naar praktische oplossingen, zoals een experimenteel gemeenschapsopvangproject in Vila Kennedy, Rio de Janeiro, waar moeders uit de lokale gemeenschap in dienst werden genomen.
Mulheres: uma outra história (Eunice Gutman, BR 1988, 35’)
Film over vrouwenparticipatie in de Braziliaanse politiek, met interviews met vrouwen in de grondwetgevende vergadering en met de leiders van de opkomende vrouwenrechtenbeweging. Zo herinnert suffragette Carmen Portilho de kijkers aan de lange strijd die vrouwen hebben moeten voeren om stemrecht te krijgen in het land.
Mulheres da Boca (Inês Castilho en Cida Aidar, BR 1982, 22’)
Filmmakers Cida Aidar en Inês Castilho leerden elkaar kennen toen ze deel uitmaakten van het feministische collectief dat tussen 1976 en 1979 de krant Nós Mulheres uitgaf. Mulheres da Boca, gefilmd in 1981 in de wijk Boca do Lixo in São Paulo, berucht om zijn pornobioscopen en bordelen, schetst een persoonlijk beeld van sekswerkers die gevangen zitten tussen verleiding, spel en geweld, tegen een achtergrond van de corruptie en het misbruik van degenen die de Boca do Lixo bestuurden.
Sulanca (Katia Mesel, BR 1986, 14’)
De Feira da Sulanca is een beroemde markt voor de verkoop en export van artikelen voor de nationale kledingindustrie in Pernambuco, Noordoost-Brazilië. Terwijl deze markten ooit een onvriendelijke plek waren waar vrouwen worstelden om in hun levensonderhoud te voorzien, registreert Sulanca de economische revolutie van de vrouwen van Santa Cruz do Capibaribe: naaisters die er door samenwerking en wilskracht in slagen een leven voor zichzelf op te bouwen en het sociaal-economische panorama van de meest verwaarloosde regio van Brazilië weten te veranderen.
Dit is onderdeel van
Details
Lengte
99 min.
Voertaal
Engels
Taal
Braziliaans
Ondertiteling
Engels
Onderdeel van
Eye International Conference 2022
Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) en de Association of Moving Image Archivists (AMIA) presenteren de 7e Eye International Conference over ‘Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices’.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.