Skip to content

Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices

Eye International Conference 2022

29 — 31 mei 2022

Foto van filmrollen

De jaarlijkse Eye International Conference stelt wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, onderzoekers, filmmakers, studenten, kunstenaars en filmliefhebbers van over de hele wereld in de gelegenheid om samen te komen en actuele professionele en academische kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken.

Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) en de Association of Moving Image Archivists (AMIA) presenteren de 7e Eye International Conference over ‘Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices’.

De editie van 2022, 'Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices', zal zich richten op het vertekende beeld van onze wereldwijde audiovisuele geschiedenis, waarbij in het bijzonder gekeken wordt naar de ondervertegenwoordiging van digitaal audiovisueel erfgoed uit de Global South.* We verschaffen een podium om kennisuitwisseling te bevorderen tussen wetenschappers en archiefmedewerkers uit verschillende delen van de wereld, met uiteenlopende archieftradities. De conferentie biedt gelegenheid om te reflecteren op de impact van geografische ligging, beschikbaarheid van middelen, technische en digitale kloven, en verschillen in audiovisuele tradities. We bespreken uitdagingen en denken samen na over nieuwe samenwerkingsvormen.

Het doel van de conferentie is om binnen de wereldwijde archiefgemeenschap kennis te verbreden en relaties te versterken, wat moet leiden tot nieuwe inzichten over de status van filmerfgoed en -archivering in verschillende delen van de wereld.

Agenda

De Eye International Conference 2022 vindt plaats in Amsterdam, van zondag 29 tot en met dinsdag 31 mei 2022. De officiële opening van de Eye International Conference vindt plaats op zaterdag 28 mei om 19:00 voorafgaand aan de vertoning van Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan, 1978). Aansluitend op de vertoning is er om 21:30 een feestelijke openingsborrel.

Conferentiegangers kunnen tevens deelnemen aan twee jaarlijks flankerende programma’s:
- Meet the Archive, een publiek toegankelijk programma op zaterdag 28 mei dat inzoomt op recente projecten met de Eye collectie.
- Open Huis in het Eye Collectiecentrum op woensdag 1 juni, een programma met rondleidingen, presentaties en filmvertoningen.

Conferentieprogramma

Bekijk het programmaschema voor de Eye International Conference 2022 of download het programmaboekje.

Open het programmaboekje

Registratie

Dit jaar bieden we een hybride conferentieformat aan. Houd er rekening mee dat alle sprekers zich moeten registreren voor de conferentie. Voor fysieke en virtuele deelnemers zijn er verschillende inschrijvingsbedragen. Helaas is het niet mogelijk om gekochte tickets te retourneren.

Passe-partouts
Passe-partout voor conferentie op locatie (3 dagen): 100 euro
Passe-partout voor conferentie op locatie voor studenten (3 dagen): 50 euro
Passe-partout voor virtuele conferentie (3 dagen): 25 euro

Dagtickets
Ticket voor conferentie op locatie (1 dag): 50 euro
Ticket voor conferentie op locatie voor studenten (1 dag): 25 euro

still uit The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)
still uit The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)

Virtuele conferentie

Via het virtuele conferentieplatform kunnen deelnemers dagsessies bijwonen en vooraf opgenomen posterpresentaties bekijken in de Poster Room. Na de conferentie kunnen zowel fysieke als online deelnemers tot maandag 6 juni de opnames on-demand terugkijken. Houd er rekening mee dat de avondvoorstellingen niet worden gestreamd en opgenomen maar sommige films zijn wel beschikbaar op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
poster Eye International Conference 2022

Avondvoorstellingen

De drie avondvoorstellingen zijn inbegrepen in de passe-partoutkaarten, maar kunnen ook apart bijgewoond worden.

Praktische informatie

Eten en drinken
We bieden alle dagen koffie en thee aan, maar geen lunch en diner. Er zijn echter veel eetgelegenheden rond Eye Filmmuseum en het Eye Collectiecentrum. Raadpleeg het document "Restaurantlijst" op deze webpagina. Deelnemers zijn van harte welkom op de openingsborrel op zaterdag 28 mei om 21:30 uur en de slotborrel op dinsdag 31 mei om 19:00 uur.

Op zoek naar hoe je ons het beste kan bereiken?

Programmaschema Conferentie

Programmaboekje Conferentie

Restaurantlijst

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2022
still uit Aurora Goes to Holland (Jonathon Rosen, 2015)

This is Film!

Openbare lezingenreeks gewijd aan filmerfgoed over 'Global Audiovisual Archiving'.

Lees meer over This is Film! 2022

1 minuut filmcompilaties

Studenten van het vak This is Film! Film Heritage in Practice aan de Universiteit van Amsterdam hebben filmcompilaties van 1 minuut gemaakt die geïnspireerd zijn op het conferentiethema ‘Global Audiovisual Archiving’. Voor de compilaties hebben ze gebruik gemaakt van archiefmateriaal op platforms zoals Open Beelden, The Internet Archive, en andere opensourcebronnen.

Excess Neglected: Political Memory and Popular Global Archives door Lori Stirland-Legret, Tikin Tan, Samuel Smith & Sebastian Rousseau

“Tu nous regardes comme des insects” door Ahmed AbdulMageed, Emma Brent & Sanne Hesseling

The Cinema Took the Same Route door Luis Felipe Ragua Miranda, Tim van de Peppel, Julie Peterse & Iga Romanek

Shadows door Hanxiao Luo, Haitian Ma, Vera Mennens & Nouk Mutsaers

Film Us As We Are door Yuanling Hu, Amy Keegan, Cody Kenner & Maud Kissling

Your Camera and How to Use It door Emma van der Westen, Chen-Yang Zhang, Stanley Ward & Meg Weijers

Organisatie

Stuurgroep

Giovanna Fossati (Voorzitter)
Gerdien Smit (Secretaris)
Frank Roumen (Meet the Archive)

Programmacomité

Giovanna Fossati (Eye/University of Amsterdam)
Anne Gant (Eye)
Gerdien Smit (Eye)
Eleni Tzialli (Eye)
Rachael Stoeltje (AMIA/Indiana University)
Dennis Doros (AMIA)
Laura Rooney (AMIA)
Floris Paalman (University of Amsterdam)

Adviesraad

Aboubakar Sanogo (Universiteit van Carleton)
Ines Aisengart Menezes (Witness)
Juana Suárez (NYU Moving Image Archiving and Preservation)
Judith Opoku-Boateng (Universiteit van Ghana/IASA)
Karen Chan (Asian Film Archive)
Lisabona Rahman (Freelance Moving Image Preservation and Presentation Consultant)
Maral Mohsenin (Cinémathèque suisse, Universiteit van Lausanne/Universiteit van Amsterdam)
Martino Cipriani (RMIT University Saigon/Universiteit van Amsterdam)
Nour Ouayda (Metropolis Cinema Association Lebanon)

Dit evenement wordt georganiseerd door EYE FILMMUSEUM, in samenwerking met ASSOCIATION OF MOVING IMAGE ARCHIVISTS (AMIA) + UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM (UVA) EN AMSTERDAM SCHOOL FOR CULTURAL ANALYSIS (ASCA).

Met dank aan:

Vragen? Stuur een mail naar conference@eyefilm.nl.

Meld je aan bij het Facebook event om om de hoogte te blijven van het laatste conferentie-nieuws (en nodig ook andere filmfanaten uit).

* Bij gebrek aan betere definities gebruiken we hier de ruwe categorieën “Global North” en “Global South”. Deze termen zijn problematisch omdat ze een gevoel van “geografisch determinisme” oproepen en moeten worden vervangen door preciezere omschrijvingen van de specifieke culturele en geografische contexten die besproken worden. Hierbij moet ook opgemerkt worden dat er binnen landen in de Global North een soortgelijke onbalans bestaat tussen institutionele en niet-institutionele (en/of counter-) archieven.

Header afbeelding/video © Francis Alÿs, REEL-UNREEL, 2011, Kabul, Afghanistan 2011. In samenwerking met Julien Devaux en Ajmal Maiwandi. BY-NC-ND