Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)

Van de koele meren des doods

Bekijk trailer

Nouchka van Brakel / NL, 1982 / 120 min.

Nouchka van Brakels klassieke verfilming van Frederik van Eedens roman over het wel en wee van een vrouw uit de gegoede kringen die de slagen van het lot ondergaat. Met Renée Soutendijk – recentelijk gelauwerd – in de hoofdrol. 4K-restauratie. 

poster Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982) (Eye release)
Regisseur Nouchka van Brakel legde in haar verfilming van Van Eedens beroemde roman de nadruk op de positie van de vrouw in het patriarchaat. Hedwig Marga de Fontayne (Renée Soutendijk) is mooi, intelligent en bemiddeld; haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen haar geluk, een morfineverslaving doet haar als prostituee in de goot van Parijs belanden en, uiteindelijk, in een inrichting.

Van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij, stelde de regisseur in een interview, krijgen te maken met repressie.

Kassucces

Dat engagement en het maken van een schitterend gefilmde en aangeklede publieksfilm elkaar niet hoeven te bijten, bewijst Van Brakels interpretatie van Van Eedens roman. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen.

Restauratie

In 2005 schonk producent Sigma Filmproductions (Matthijs van Heijningen, Guurtje Buddenberg) het beeld- en geluidsnegatief van Van de koele meren des doods aan Eye, als basis voor de 4K-restauratie. Vanaf 19 oktober verzorgt Eye de landelijke distributie van Van Brakels gedigitaliseerde klassieker.

Gelauwerd

Hoofdrolspeler Renée Soutendijk werd onlangs onderscheiden met een Gouden Kalf voor haar (hoofd)rol in Sweet Dreams (2023), Ena Sendijarevic’ kijk op het koloniale verleden in Nederlands-Indië.

Te zien in Eye, op de Eye Film Player en in landelijke bioscopen.

Reguliere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Nouchka van Brakel

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL

Originele titel

Van de koele meren des doods

Lengte

120 min.

Taal

Dutch, English, French

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op