Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vendredi soir (Claire Denis, FR 2002)

Vendredi soir

Claire Denis / FR, 2002 / 90 min.

Het lyrische, puur visuele verslag van een onverwachte one night stand in nachtelijk Parijs, met een erotische lading die heel anders is dan in verhalen die standaard op de mannelijke fantasie zijn gericht.

poster Vendredi soir (Claire Denis, FR 2002)

De vrijdagavond valt in winters Parijs. Dertiger Laure (Valérie Lemercier) staat op het punt om bij haar vriend in te trekken. Op weg naar een etentje komt ze in een enorme file terecht. Onbeweeglijk observeert ze de wereld om haar heen, totdat een mysterieuze lifter naar haar auto loopt. Als ze deze zwijgzame Jean (Vincent Lindon) een lift geeft, begint er een nacht vol onverwachte wendingen en oneindige mogelijkheden.

Verlangen is in Claire Denis' films vaak een ontwrichtende factor, maar in Vendredi soir is sensualiteit ditmaal vooral een bevrijdend moment van seksuele zelfexpressie, zonder schuldgevoel. Denis’ expressieve stijl, vol speelse uitspattingen en suggestieve erotiek, laat veel aan de fantasie over.

Denis werkt puur visueel, de dialogen zijn minimaal, blikken vertellen ons alles wat we moeten weten. De sfeervolle film zit vol dubbelzinnigheden. Voelen ze lust of juist verveling? Zijn de twee met elkaar verbonden of zijn ze fundamenteel alleen? ‘Een van de meest sexy films ooit gemaakt’ (Film Comment).

Keep It For Yourself

Op 15 februari in het voorprogramma de middellange film Keep It for Yourself (1991, 40 min, 35mm).

De Franse Sophie reist af naar New York om bij haar langeafstandsvriend in te trekken, maar vindt bij aankomst slechts een leeg appartement. De rauwe en jazzy zwart wit fotografie is van Agnès Godard, die het camerawerk van meerdere films van Claire Denis verzorgde (o.a. Beau travail). Met inleiding van Farah Hasanbegovic (Programmer of the Future Eye)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

2002

Productieland(en)

FR

Originele titel

Vendredi soir

Lengte

90 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic
still Vendredi soir (Claire Denis, FR 2002)
still Vendredi soir (Claire Denis, FR 2002)
still High Life (Claire Denis, DE/FR/GB/PL/US 2018)

Online Magazine

Farah Hasanbegović, een van de deelnemers aan het Programmeurs van de Toekomst-project van het filmmuseum, werkte mee aan het retrospectief van de spraakmakende Franse filmer Claire Denis. In het magazine geeft Farah hun kijk op een aantal kenmerkende karakteristieken van Denis’ oeuvre. Over verlangens die botsen op de werkelijkheid en het doorwaden van de Rio Grande om een punt te maken.

Lees het artikel
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op