Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: A Colour Box (1935) (soundwave)

Visual Jazz

All That Jazz: Visual Jazz

Jazz en animatie kennen een gelukkig huwelijk, blijkt; in Visual Jazz zie je beroemde voorbeelden van ‘jazzimation’ en kun je luisteren naar beeldend kunstenaar Vincent de Boer die vertelt over zijn liefde voor de jazz, afgewisseld met live muziek van jazzdrummer Jimmi Hueting & band en een lezing van filmmaker Joost Rekveld.

poster All that Jazz: Visual Jazz
Len Lye, Norman McLaren, Evelyn Lambart, Hy Hirsch: al vanaf de vroege twintigste eeuw bestaat er een band tussen (animatie)filmmakers en jazzmuziek en -musici.

Van Len Lye's abstracte animatiefilm The Colour Box (1935) kun je een lijn trekken naar het werk van Norman McLaren en Evelyn Lambart. Ze maakten naam met muzikale ‘visual shorts’: abstracte animatiefilmpjes met strak, beweeglijk lijnenspel en wegschietende kleurvlakken, zoals Begone Dull Care (1949) en Short and Suite (1959).

Freeflow

Van hun werk naar Oerd van Cuijlenborgs Jazzimation (1999) en Vincents de Boers The Stroke (2020) is niet eens zo’n grote stap. De freeflow van de jazz is altijd goed samengegaan met de vormimprovisaties van de abstracte kunst, blijkt. Visual Jazz toont een aantal beroemde ‘jazzimaties’ en buigt zich over de relatie tussen jazz en de kunst van de abstracte animatie.

Programma

 • Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting) (© Nick Helderman)

  Live muziek van Jimmi Hueting

  De muziek op deze bijzondere avond zal worden verzorgd door de virtuoze jazzdrummer Jimmi Hueting en zijn gelegenheidsband Jimmi Jones Ensemble. Zij verzorgen o.a. een live uitvoering van een nieuwe score voor Tusalava (1929, Len Lye), waarvan de originele partituur verloren is gegaan. Naast Jimmi Hueting op drums bestaat de band uit Mete Erker (tenor sax, bas clarinet), Alessandro Fongaro (contrabas) en Jesse Schilderink (tenor sax, bariton sax).

 • Joost Rekveld (© Patrick Rafferty)

  Lezing door Joost Rekveld

  Joost Rekveld, befaamd maker van abstracte films en mediakunst, houdt een lezing over de historische achtergrond van Visual Music in het algemeen en de invloed van jazz in het bijzonder.

 • Vincent de Boer

  Gesprek met Vincent de Boer

  Ook is er een gesprek met beeldend kunstenaar Vincent de Boer, die vertelt over zijn liefde voor de jazz, en over zijn deelname aan de Londense jazzformatie Ill Considered waarvan hij ‘bandlid zonder instrument' werd. Met deze band verzorgde De Boer – “als ik het penseel op het doek zet voel ik een eindeloze vrijheid” – op 9 september de opening van het All That Jazz-programma.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

98 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Begone Dull Care (Evelyn Lambart, Norman McLaren, CA 1949)
still Short and suite (Norman McLaren, CA 1959)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op