
Vive l'amour
Tsai Ming-liang / TW, 1994 / 115 min.
Twee mannen en een vrouw in een miljoenenstad, op zoek naar liefde en aandacht. Meer verhaal had Tsai Ming-liang niet nodig voor zijn sublieme portret van drie Taiwanese lost souls. Keuzefilm van Nuri Bilge Ceylan.

Ah-jong is straatverkoper van illegale merkartikelen, May een wat oudere makelaarsassistente en Hsiao-kang een zeer verlegen vertegenwoordiger van urnen. De drie levens raken verweven in een leeg luxe appartement dat binnenkort wordt verkocht.
Hunkering is het trefwoord in Vive l'amour, maar het verlangen naar contact wordt zelden ingelost. Hoe van dit lichtelijk deprimerende gegeven minimalistische, boeiende cinema te maken, is Tsai Ming-liang wel toevertrouwd. Gesproken wordt er niet veel in de tweede speelfilm van Tsai. Des te meer aandacht is er voor de lichaamstaal van de hoofdrolspelers, de geluiden van de stad en de kleine handelingen: het openklappen van een telefoon, het drinken van een grasgroen drankje.
Oud-NRC Handelsblad-filmcriticus Hans Beerekamp sprak van “een absolute film, die zich radicaal, compromisloos en wreed gedraagt tegenover de toeschouwer”. Maar dan wel in de stijl van grootheden als Michelangelo Antonioni en Ingmar Bergman. Filmkunst dus.
Keuzefilm Nuri Bilge Ceylan
Nuri Bilge Ceylan koos Vive l'amour voor zijn filmprogramma bij de tentoonstelling in Eye. Ondanks de verschillende achtergronden is het duidelijk waar de affiniteit zit; vanwege de geduldige, contemplatieve stijl met een melancholische ondertoon worden Tsai en Ceylan vaak in één adem genoemd als vaandeldragers van 'slow cinema'.
Vertoningen op 35mm (uit de Eye-collectie) en DCP.
Dit is onderdeel van
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Tsai Ming-liang
Productiejaar
1994
Productieland(en)
TW
Originele titel
Aiqing wansui
Lengte
115 min.
Taal
Mandarijn
Ondertiteling
ENG of NLD
Drager
DCP, 35mm
Onderdeel van
Nuri Bilge Ceylan
Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland van de gelauwerde Turkse filmmaker en fotograaf Nuri Bilge Ceylan (Istanbul, 1959) en brengt daarbij voor het eerst zijn prijswinnende films en zijn minder bekende landschapsfotografie samen. Die combinatie onthult niet alleen Ceylans meesterlijke fotografische blik en gevoel voor compositie, maar ook de diep menselijke manier waarop hij universele thema’s verkent vanuit de Turkse context.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.