Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Peeping Tom (Michael Powell, GB 1960)

Voyeurism Night

Koolhoven & Simons: Voyeurism Night

We gluren vanavond naar Peeping Tom op 35mm uit de collectie, met voorafgaand fragmenten en trailers over andere beroemde voyeurs uit de filmgeschiedenis, zoals Manhunter en Blue Velvet.

poster Peeping Tom (Michael Powell, GB 1960)
Is elke filmliefhebber een voyeur in het diepst van zijn gedachtes? Vanavond brengen we die theorie in de praktijk en kijken we naar Peeping Tom op 35mm uit de collectie, met voorafgaand fragmenten en trailers van onder andere Manhunter (1986), waarin kijken en bekeken worden centraal staat. Uit hetzelfde jaar komt Blue Velvet, met daarin de beroemde scène waarin Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vanuit de kledingkast getuige is van de wreedheid van een van de beste bad guys uit de filmgeschiedenis, Frank Booth (Dennis Hopper).

In Peeping Tom (Michael Powell, Groot-Brittannië 1960, 109') legt maniakale moordenaar (Carl Boehm) met de camera de reacties van vrouwen vast op het moment dat hij ze vermoordt. Peeping Tom werd bij verschijning in 1960 neergesabeld en bijna onmiddellijk uit de bioscoop gehaald. Pas in de jaren tachtig werd Powells reputatie in ere hersteld, vooral door toedoen van Martin Scorsese en Francis Ford Coppola. Eye verwierf in 1999 een volledig gerestaureerde kopie van deze klassieker over het voyeurisme van de camera.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Michael Powell

Productiejaar

1960

Lengte

216 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

GB

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Peeping Tom (Michael Powell, GB 1960)
still Peeping Tom (Michael Powell, GB 1960)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op